Există câteva idei desprinse din psihologia contemporană destul de stupide. Dacă în articolul trecut am discutat despre ajutorul necondiționat, în acest articol vom dezbate ideea conform căreia, dacă tu nu te placi așa cum ești, nici cei din jur nu te vor place. Ei bine, consider acest gând o altă gogomănie scoasă din niște cărți de psihologie prăfuite, care nu se poate aplica niciodată în realitate și o să vă explic imediat de ce cred acest lucru.
În primul rând, să stabilim cui trebuie să i se spună chestia asta cu „dacă nu te placi tu, nu or să te placă nici cei din jur”. Încrederea în propria persoană poate să fie distrusă de societate sau de acțiunile cu final nereușit în care ne punem baze. Deziluzia este prima săgeată care străpunge stratul gros al încrederii în sine. Cu cât mai multe deziluzii cu atât mai puțină încredere ai în tine.
Cum îți poți pierde încrederea în tine? Păi e destul de simplu
- Trăiești într-o societate plină de prejudecăți în care cultul frumosului este ceva cât se poate de real. Când cei din jur te cataloghează drept urât, îți pierzi încrederea în tine.
- Ai parte de eșecuri după eșecuri în niște domenii în cate te credeai bun. Nu e ca și cum ți-ai încerca norocul într-un domeniu nou despre care nu știi multe.
În regulă, ți-ai pierdut încrederea în tine, mergi la psiholog și ți se spune „dacă nu te placi tu, nu or să te placă nici cei din jur”. Cu alte cuvinte, trebuie să începi să fii narcisist ori să crezi că te pricepi la anumite lucruri deși aparent nimic nu te recomandă pentru asemenea taskuri. Eu nu înțeleg cât de prost trebuie să fii ca să pui botul la așa ceva. Cum să începi să te iubești din moment ce o viață întreagă nimeni nu și-a făcut măcar un compliment pe tema aspectului fizic? Cât de ipocrit să fii?
Apoi, cât de stupid trebuie să fii și de arogant astfel încât să te dai rotund că te pricepi la nu știu ce din moment ce ai avut parte numai de eșecuri? Oare psihologii din România au parte numai de imbecili care por fi prostiți cu asemenea replici? Există oameni care devin narcisiști și ipocriți după vizitele la psiholog? Ei bine, se pare că da și sincer să fiu nu știu dacă este un lucru prea bun…
Reply