Renovezi acoperisul?Afla cum sa eviti infiltratiile in casa!

 

Unul dintre elementele foarte des trecute cu vederea atunci cand vine vorba de hidroizolarea acoperisului este folia anticondens. Daca vrei sa nu ai infiltratii in casa, chiar daca afara e senin, asigura-te ca atunci cand instalezi acoperisul casei iei in considerare montarea unei folii anticondens eficiente sub tigla. Aceasta asigura o protectie durabila impotriva infiltrarii umezelii in casa (eliminand condensul creat sub invelitoare) si previne deteriorarea materialelor de sub tigla (scandura, capriori, termoizolatie).

In cele ce urmeaza, iti vom explica de ce este important sa alegi o folie anticondens de calitate si care sunt parametrii de care sa tii cont atunci cand alegi o folie anticondens.

Care este rolul foliei anticondens

Ca sa intelegi cat de importanta este folia anticondens, trebuie sa stii unde se situeaza aceasta in structura acoperisului tau. Folia anticondens se instaleaza intre astereala (stratul de scanduri fixat peste capriori, care acopera scheletul sarpantei) si sipcile batute prin cuie peste care este fixata tigla metalica.

Rolul principal al unei folii anticondens este de a diminua considerabil costurile cu intretinerea acoperisului. Cum?  Folia anticondens creeaza o bariera in drumul vaporilor de aer cald din interior spre invelitoare. Pe langa asta, protejeaza materialele de sub ea (scandura, capriori, termoizolatie) impotriva patrunderii umezelii.

Cum alegi cea mai buna folie anticondens

Degeaba cumperi tigla metalica de cea mai buna calitate, daca ignori degradarea structurii din lemn a acoperisului. Alegand o folie anticondens performanta te vei bucura de un acoperis durabil, care iti va proteja casa foarte mult timp.

Iata care sunt parametrii de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi o folie anticondens:

  • Permisivitatea la vapori (valoarea Sd).Foliile anticondens cu o permeabilitate la vapori cat mai ridicata previn acumularea umiditatii in structura de lemn a acoperisului si a termoizolatiei de la nivelul acoperisului.
  • Etanseitatea la apa. Daca acest parametru are o cotatie slaba, cotatia celorlalti parametri peste medie nu va proteja acoperisul de procesele de degradare. Prin urmare, vor fi necesare renovari majore intr-un timp mult mai rapid, fata de cat ar trebui. Aceasta rezistenta este data de pelicula functionala din compozitia foliei anticondens.
  • Rezistenta mecanica. Ruperea sau deteriorarea mecanica a foliei anticondens nu este ceva iesit din comun, tinand cont de metoda prin care se monteaza sistemele de invelitori. O folie anticondens cu o rezistenta mecanica scazuta va suferi deteriorari pe durata montajului.
  • Rezistenta la radiatiile UV. Acest parametru indica calitatea materialelor folosite in productia foliei anticondens. Lipsa protectiei impotriva radiatiilor UV va duce la reducerea treptata a performantei foliei anticondens. Alege o folie anticondens cu strat din aluminiu termoreflexiv.
  • Rezistenta la temperaturi ridicate. Vara, sub tigla metalica se poate ajunge si la temperaturi de peste 80°C. Daca folia ta anticondens nu are o rezistenta la temperaturi de peste 80-90°C , se va deteriora si isi va pierde eficienta in cativa ani. Acest lucru va facilita aparitia infiltratiilor in structura acoperisului.
  • Prezenta benzilor adezive. Ideal ar fi ca folia sa aiba benzi adezive incluse, care-ti permit sa o fixezi foarte bine pe acoperis.
  • Garantie. Cand nu esti sigur de ce parametri sa tii cont pentru a cumpara o folie anticondens performanta, poti compara garantiile oferite. Cea mai buna garantie de pe piata – 10 ani – o are folia anticondens RIWEGa UsB Reflex Plus 200. Aceasta folie reflecta aproximativ 83% din caldura pe care tigla o emite catre casa; este formata din 4 straturi imbinate termic cu efect termoizolant atat vara cat si iarna; este rezistenta la temperaturi de la – 40° pana la +100°C; are 2 benzi adezive integrate.

Mai multe informatii despre importanta foliei anticondens si parametrii de performanta ai unei folii anticondens, gasesti in acest articol.

Daca nu vrei ca peste 50 de ani, cand esti nevoit sa schimbi tigla metalica, sa inlocuiesti si structura din lemn si termoizolatia, alege o folie anticondens performanta: rezistenta la radiatiile UV si la temperaturi ridicate de pana la 120°C, in 3 straturi si 4 straturi. Te vei bucura de un acoperis sanatos si durabil, care iti va proteja casa multi ani.

One Response - Add Comment

Reply