3 idei pentru a motiva si incuraja angajatii sa-si schimbe obiceiurile legate de naveta spre si dinspre locul de munca

Viata nu este deloc usoara pentru navetisti. Te trezesti, te pregatesti, mergi la munca, lucrezi 8 ore, te intorci acasa si a  doua zi o iei de la capat! Asa arata o zi normala din viata oricarui muncitor. Pentru majoritatea dintre noi, partea de naveta se invarte in jurul unei masini. Conform Sondajului Comunitatii Americane din 2016, aproximativ 150 de milioane de lucratori au condus peste 115 milioane de vehicule la si de la locul de munca.

Iata ce stim la ora actuala despre naveta zilnica spre si dinspre locul de munca:

  • Majoritatea oamenilor nu sunt mari fani ai navetei zilnice casa – loc de munca, mai ales daca petrec ore bune blocate in trafic.
  • Navetismul afecteaza negativ bunastarea si sanatatea unei persoane, si este, de asemenea, daunator pentru mediu.
  • Oferind optiuni alternative de transport pentru a ajunge la si de la birou, firmele investesc in fidelizarea si retentia angajatilor.

Aglomerarea strazilor, poluarea aerului, stresul care se acumuleaza zi de zi stand in trafic, toate au un impact negativ asupra sanatatii angajatilor si, implicit, asupra productivitatii muncii. Din fericire, insa, astazi exista mai multe optiuni de transport pentru navetisti.

In calitate de manager sau de proprietar de afacere, doriti sa cresteti productivitatea muncii? Mai jos sunt trei idei pe care le puteti pune in aplicare pentru a motiva si incuraja angajatii sa isi schimbe obiceiurile de naveta, contribuind in acelasi timp la mediu si la bunastarea lor personala.

1.    Asigurati transportul angajatilor cu autocare si microbuze de ultima generatie

Poti apela la servicii specializate pentru transportul angajatilor catre si de la locul de munca, precum TransCar, eliminand astfel sute sau mii de masini de pe sosele. Google, de exemplu, a facut acest lucru la sediul lor din Silicon Valley. Au folosit autobuze pentru a transporta peste 6.000 de angajati din San Francisco la birou in fiecare zi.

Google si-a provocat angajatii sa incerce serviciul de transport pus la dispozitie de ei o data pe luna, apoi o data pe saptamana. De acolo, multi angajati au inceput sa ia autobuzele in fiecare zi pentru ca si-au dat seama de beneficii:

  • Portofele mai pline. Banii care erau investiti in combustibil, in intretinerea masinii, in asigurari si vignete, raman acum in buzunarul lor.
  • Relaxare in drum spre casa. Tinand cont ca nu mai sunt implicati activ in sofatul automobilului, sunt mai putin stresati. Se pot relaxa, pot socializa cu colegii, pot viziona un film sau pot petrece timp pe retelele de socializare.
  • Punctualitate exemplara. Odata cu alegerea acestei variante, niciun angajat nu mai a intarziat la locul de munca.
  • Mai putina bataie de cap cu locul de parcare. Odata cu alegerea acestei optiuni, au scapat si de bataia de cap de a gasi un loc de parcare seara, atunci cand se intorc de la munca.

Firmele de transport angajati, precum TransCar, va pot ajuta oferindu-va autocare cu sofer de la un puncte de ridicare desemnate pentru un transfer rapid  catre si de la locul de munca. Companiile care au investit in transportul propriilor angajati au demonstrat cu succes ca productivitatea a crescut si odata cu ea si sentimentul de bunastare la locul de munca.

In functie de numarul de angajati poti inchiria un autocar sau un microbuz, care sa ofere un nivel superior de confort si siguranta.

2.    Creati facilitati pentru persoanele care vin la munca cu bicicleta/trotineta/scuterul.

Companiile pot incuraja alternativele de transport, cum ar fi trotineta/bicicleta sau scuterul, prin imbunatatirea facilitatilor. Instalati suporturi pentru biciclete, scutere, trotinete, astfel incat acestea sa ramana in siguranta pe timpul zilei. De asemenea, puteti crea dusuri si vestiare separate pentru a ajuta angajatii sa se recupereze de la „plimbarea” cu bicicleta de dimineata.

Facilitatile evolueaza continuu. Uber a anuntat recent planuri pentru biciclete electrice fara andocare pentru a face mobilitatea urbana mai accesibila. In cazul in care locatia dvs. de birou este afectata de congestionare, un program de bike sharing sau subventionarea pentru folosirea bicicletelor sau trotinetelor electrice publice poate face diferenta.

3.    Porniti un sistem inteligent de carpooling (co-voiajare)

Nu toate locurile de munca se vor afla la o distanta decenta pentru a putea fi parcursa cu bicicleta/trotineta electrica.   O modalitate de a imbunatati transportul si confortul angajatilor este de a-i incuraja pe toti sa imparta calatoria (carpooling). Incepeti cu fise de inscriere in sala de mese/vestiar sau prin initierea unei conversatii pe panoul de mesaje al companiei.

Partile interesate se pot conecta cu cei care locuiesc in apropiere si, impreuna, pot incepe sa imparta o masina spre si dinspre munca. Cu cat sunt mai multe persoane intr-o masina, cu atat mai bine. Fii si tu parte a solutiei nu a problemei.

 

Reply