4 mituri despre sănătatea orală – explicate de stomatolog

  1. Cariile sunt cauzate de zahăr. De demult se spune că zahărul produce carii, însă realitatea stă puțin diferit: de fapt, orice aliment sau băutură care conține substanță zaharoasă sau acidă și care rămâne prea mult timp în contact cu dinții poate duce la apariția cariilor.

Ceea ce provoacă apariția cariilor, în realitate, este stratul de tartru ce se depune pe dinți. Acesta începe să se formeze din momentul în care începem să mâncăm sau să bem ceva.

Dacă nu îl îndepărtăm, placa va eroda smalțul dinților și astfel se creează găuri micuțe unde apoi se formează cariile.

Pentru a evita aceasta situație, cel mai bun lucru de făcut este de a găsi o modalitate să curățăm dinții, sub o formă sau alta, după fiecare masă: dacă nu avem cum să ne spălăm pe dinți, o simplă clătire cu apă simplă ajută.

În cazul mâncărurilor dificile și care pot să se blocheze între dinți – cereale, popcorn, zmeură – o curățare temeinică a dinților este necesară și astfel implicăm și ața dentară, periuța și apa de gură.

  1. Dacă mesteci gumă fără zahăr poți să nu te mai speli pe dinți. Ce fericiți ar fi copiii și nu numai, dacă acest lucru ar fi adevărat!

Mestecarea gumei fără zahăr, în special a gumei cu xylitol, poate avea un efect benefic asupra sănătății orale. Guma de mestecat încurajează producția de salivă și astfel ajută smalțul să se curețe de acidul și substanțele erodante din mâncăruri și băuturi.

Beneficiul real al gumei de mestecat folosită timp de 5-10 minute este fapul că restabilește PH-ul natural al gurii și ajută la îndepărtarea resturilor alimentare, după masă.

De reținut, însă, faptul că folosirea gumei de mestecat nu înlocuiește periajul dinților sau ața dentară atunci când vine vorba despre înlăturarea plăcii dentare de pe suprafața dinților.

Recomandarea este ca periajul dentar să fie efectuat de minim două ori pe zi și să dureze aproximativ două minute de fiecare dată.

  1. Aparatul dentar este un tratament doar pentru copii. Ortodonția este specializarea dentară care se ocupă cu corectarea danturii prin aparat dentar, atât la copii, cât și la adulți.

Este adevărat că tratamentul ortodontic este des întâlnit în cazul copiilor, însă fiecare este individual și doar medicul ortodont poate decide detaliile acestuia.

Majoritatea tratamentelor ortodontice încep în jurul vârstei de 12-13 ani, odată cu finalizarea danturii permanente, însă vârsta nu reprezintă o barieră pentru începerea acestui proces, astfel că inclusiv persoanele adulte pot deveni pacienții medicului specialist.

Singura condiție, indiferent de vârstă, este ca starea de sănătate a cavității orale (dinți și gingii) să permită acest lucru.

Crezi că ai avea nevoie de un tratament ortodontic sau dorești să îți îmbunătățești dantura? Programează-te acum la o consultație la Swiss Ecodent: 021.9394 – număr cu tarif normal.

  1. Dacă nu ai probleme cu dinții înseamnă că nu e nevoie de un nou control dentar. Suntem obișnuiți să mergem la medic atunci când apare o durere sau un indicator al vreunei probleme, însă lucrurile ar trebui să stea diferit când vine vorba de dentist.

În stomatologie, multe dintre neregulile care pot apărea nu dau și dureri imediat. Când este vorba de carii sau afecțiuni gingivale, acestea nu dau semne dacă apar. Iar de cele mai multe ori, odată apărute simptomele, de obicei este o situație complicată.

De exemplu, dacă așteptăm până ne doare locul unei carii, s-ar putea să ajungem la un tratament de canal sau chiar la o extracție – intervenții pe care le-am fi putut preveni altfel, prin controalele dentare regulate și implicarea timpurie a medicului specialist.

Asigură-te acum că ești bine și programează-te la o consultație stomatologică: 021.9394 – număr cu tarif normal!

Reply