Citindu-l pe Zac Poonen

Despre religie si credinta putem vorbi la nesfarsit. Sunt tot atat de multe pareri, cati oameni. Dar cert este ca preferam sa urmam un exemplu sau sa citim pe cei care exprima idei cu care rezonam, in care ne regasim. Acest lucru se intampla si cand vine vorba de Zac Poonen, predicator, pastor din Zalau.

Carti din literatura crestina scrise de Zac Poonen se regasesc la libraria Marantha. O colectie impresionanta de biblii, carti crestine, romane etc. se regaseste aici, una din librariile crestine ce se impune pe piata de profil. Facem o paranteza spre a mentiona ca parte din veniturile de aici sunt directionate catre o asociatie crestina, Misiunea Speranta pentru Romania, astfel incat daca ai in plan sa achizitionezi carti acum ai si mai multe motive sa faci asta din cadrul librariei online amintita.

Zac Poonen imparte publicul in adepti si contestatari

Ca de fiecare data, exista pareri pro si contra si nici scrierile lui Zac Poonen nu fac exceptie. Unii ar spune ca este prea aspru, poate prea acid in modul in care critica. Pe de alta parte sunt cei care sustin intru totul acest gen de stil, sunt alaturi de asa zisa miscare din Zalau si apreciaza pe pastor pentru modul in care abordeaza subiectele crestine.

Cert este ca Zac s-a aratat impotriva calvinismului. Este cel care considera ca a fi tanar este un dezavantaj prin faptul ca viata inca nu a aratat  realmente ce este de stiut. Face referire la cei de categoria 27 de ani spre exemplu spunandu-le tinerei, sugerand asadar ca la aceasta varsta inca exista naivitate si lipsa de cunoastere.

In mod indirect, acelasi Zac promoveaza ideea ca omul este capabil sa se pocaiasca. Totusi exista o contradictie aici prin simplul fapt ca Zac nu crede in pocainta, in har. Iata de ce multi il acuza ca nu propovaduieste in mod sanatos evanghelismul romanesc. Ba chiar in mod obsesiv tema pocaintei se regaseste mereu in discursurile sale. Spune despre aceasta ca este centrala mantuirii, ca este o conditie premergatoare.

O alta controversa este si despre doctrina ispasirii limitate. Poonen poate reduce intreaga omenire la ceva universal valabil si in cele din urma toti, dar absolut toti ajung in rai. Totusi de ce am mai citi in biblie despre existenta iadului?

De vina pentru ideologii de acest gen ar putea fi o altfel de interpretare a textelor originale din scriptura. In sensul in care Zac prezinta totul exista o logica a ideilor, dar este doar o viziune, nu un adevar. Altii ar spune ca acest personaj este practic obsedat de ideea de pocainta, dar nu in sensul in care ar veni de la Dumnezeu, ci de la om insusi.

Multe dintre parerile lui sunt vazute drept false moduri de a propovadui pocainta. Despre asta si nu numai mentioneaza in cartile sale.

Daca te-a convins sau nu iti poti da seama dupa ce ai parcurs scrierile sale. Descopera la Libraria Marantha o astfel de literatura si alege sa citesti ce consideri interesant pentru tine.

 

Reply