Cât de sănătos mai reușim să mâncăm?

Trăim niște vremuri ale consumerismului, consumerism exagerat oarecum și de banii intrați în țară de cei care au plecat la muncă în străinătate. Se cheltuie foarte mulți bani pe alimente dar din păcate, marea majoritate a acestor alimente nu sunt tocmai indicate pentru organismul uman. Mâncăm mult și prost cu alte cuvinte, să nu mai vorbim despre dublul standard specific Europei de Est atunci când vine vorba despre calitate alimentară. Aș înțelege pasiunea unora pentru mâncarea cumpărată în cantități industriale, aș înțelege că un om care toată viața lui a dus-o greu, acum, când ajunge să aibă niște bani considerați a fi mulți în buzunare, cheltuie în stânga și în dreapta. Ce nu pot să înțeleg este de ce oamenii nu sunt un pic mai atenți cu ceea ce cumpără din magazine sub formă de mâncare, sub formă de alimente.

Marea majoritate a alimentelor care se găsesc pe rafturile supermarketurilor sunt pline de E-uri, de chimicale menite să le îmbunătățească gustul și să le ofere un termen de valabilitate cât mai mare. Evident, aceste chimicale sunt nocive pentru organismul nostru. Corpul uman nu a fost conceput ca să dizolve fel de fel de chimicale care mai de care mai toxice. Apoi ne mirăm că apar fel de fel de boli ciudate și grave. Partea proastă este că încă mai avem posibilitatea să găsim un pui crescut ca la țară, un ou de calitate, și culmea, nu sunt alimente scumpe. Trebuie să lăsăm doar figurile de-o parte și să încetăm să mai credem că tot ce-i scump sau brand, e foarte bun. Există alimente precum carnea de pui care este de foarte bună calitate, branduri românești de la care încă mai putem cumpăra carne sănătoasă, fără E-uri.

Părerea mea este că dacă ne dorim cu adevărat, reușim să mâncăm și sănătos, dar trebuie să avem în vedere acest aspect și atunci când ne ducem la cumpărături să mai citim și etichetele. Și să abandonăm ideea că brandurile străine sunt mai calitative decât cele românești, căci nu-i deloc așa. E doar părerea unor oameni care din păcate scapă din vizor acest aspect al unei vieți sănătoase.

Reply