Când e bine să ne băgăm la Prima Casă?

Observ în jurul meu foarte multe cupluri de proaspăt căsătoriți, ori tineri care au de gând să se căsătorească în viitor, care vorbesc destul de mult despre Prima Casă, despre ideea de a-și cumpăra o casă pe 30 de ani deși ei nu au nici măcar 25 de ani împliniți.

Ideea e în felul următor… Mulți dintre cei care vor asemenea treburi n-au avut nici măcar un credit de nevoi personale la o bancă până acum, ce să mai zicem de credite ipotecare? Când naiba să aibă când ei au aproape 25 de ani, uneori nici împliniți?

Există două întrebări la care trebuie să răspunzi dacă ai de gând să te bagi la programe de genul „Prima Casă”:

  1. Am de gând să mă stabilesc permanent într-un oraș din România? Țineți minte că aceste credite se fac pe zeci de ani, nu poți să le abandonezi pur și simplu ca pe o jucărie stricată. Mare atenție mai ales dacă discutăm despre orașe mici de provincie, orașe mici care trag să moară din punct de vedere industrial. Dacă rămâi fără loc de muncă acolo trebuie să te muți, ori în alt oraș mai mare ori în străinătate, și ajungi să plătești rate la casă degeaba.
  2. Sunt capabil să plătesc rate fixe care cresc constant? Păi cam e problemă cu ratele astea fixe de la Prima Casă. Din cauza inflației și a economiei de rahat din România, multă lume care a început Prima Casă acum 3 ani cu 1000 de lei rată acum plătește 1200 doar pentru că a crescut ROBOR-ul. Dacă abia vă știți cu banii, mai bine lăsați genul acesta de planuri pentru altă dată.

Reply