Ventilatoare industriale – cum le alegem?

În momentul în care suntem puși în situația de a fi nevoiți să achiziționăm ventilatoare industriale, intrăm pe un domeniu nou de cele mai multe ori, nu prea știm ce să alegem. Desigur, există multe articole online legate de acest subiect, iar firma de la care vom face achiziția o să ne mai ofere lămuriri suplimentare, însă înainte de toate pentru a ne feri oarecum de cei care vor să ne vândă pielea ursului din pădure, ar fi bine să știm care sunt caracteristicile principale ale acestor aparate care, aparent, fac un lucru destul de simplu: aduc aer de-afară și scot aerul dinăuntru. Haideți așadar să vedem cum alegem aceste ventilatoare industriale, în funcție de caracteristicile lor principale.

Ventilatoare industriale – caracteristici

Poziționarea – probabil proiectantul construcției a trasat destul de clar sistemul de ventilație, de aerisire al clădirii. Există posibilitatea să fi optat pentru ventilatoare de acoperiș sau ventilatoare de perete. Discutăm despre ventilatoare axiale care reușesc să facă față cu brio cerințelor și care aduc în prim plan performanța prin caracteristica lor industrială. Înainte să cumpărați ventilatoare industriale ar trebui întotdeauna să verificați care va fi poziționarea acestora. Nu puține au fost cazurile în care s-au comandat ventilatoarele greșite, doar din cauza superficialității.

Capacitatea – aici trebuie mare atenție. Capacitatea unor ventilatoare industriale este cea care aduce în prim plan eficiența. Capacitatea lor se măsoară în metri cubi de aer pompați sau scoși din încăpere într-o oră și trebuie avut mare grijă la acest aspect, dacă se comandă ventilatoare industriale de capacitate prea mică, nu vor fi eficiente, dacă se comandă ventilatoare industriale de capacitate mai mare decât necesar nu mai este randament. Capacitatea acestor ventilatoare se calculează în funcție de dimensiunea încăperii dar și în funcție de acțiunea desfășurată în interior.

Zgomotul – discutăm despre aparatură industrială care de cele mai multe ori nu are treabă cu confortul. Un ventilator industrial poate să scoată un zgomot de peste 85 de decibeli, având în componență motoare foarte puternice care trag aerul din încăpere. Pentru a reduce nivelul de zgomot se recomandă poziționarea acestora în locații îndepărtate față de muncitori. Acesta este motivul pentru care mulți preferă să cumpere ventilatoare industriale cu montare pe acoperiș. Halele sunt foarte înalte și drept urmare, zgomotul produs de aceste aparate nu mai este așa sesizabil.

Ventilatoare industriale – funcții

Aceste ventilatoare industriale nu trebuie alese doar în funcție de capacitate sau poziționare. Ele trebuie alese și în funcție de activitatea desfășurată. Ele sunt proiectate și în funcție de rolul pe care-l joacă în mediul business. În primul rând sunt necesare obligatoriu în momentul în care în urma procesului tehnologic rămân vapori toxici, ori fum nociv. Pe lângă rolul de a scoate aerul cald din incintă care creează o stare generală de disconfort, ventilatoarele industriale sunt un mare plus din punct de vedere SSM, multe afaceri nici nu pot funcționa fără ventilatoare industriale montate.

Ventilatoare industriale – pot face diferența între viață și moarte, mai ales acolo unde poate apărea hazardul

De asemenea, ventilatoarele industriale mai joacă și un rol protector atunci când vine vorba despre hazard pe parte de Sănătate și Securitate în Muncă. În caz de avarie de exemplu, ventilatoarele industriale acționează în încăperile în care au loc acumulările de substanțe explozive sau inflamabile și elimină vaporii care pot cauza ulterior un adevărat dezastru. Ele protejează și muncitorii împotriva intoxicării cu diverși agenți nocivi, îi protejează și de acumulările de gaze inflamabile/explozibile, în funcție bineînțeles de natura fiecărui business în parte.

În al doilea rând, ventilatoarele industriale mai pot avea și funcție de protecție pentru anumite utilaje care asigură fluxul tehnologic. Se întâmplă de multe ori ca aceste utilaje să necesite foarte mult aer proaspăt și rece pentru funcționare optimă, altfel se încing și nu mai dau randamentul dorit. În ziua de azi toată lumea vrea să opereze utilajele industriale la 101% din capacitatea lor maximă dacă se poate iar acest lucru se face evident cu un consum și cu o uzură pe măsură. Important este că există ventilatoare industriale care reușesc să aducă un mic avantaj în acest sens.

Articol optimizat de Outcave Solutions, servicii de optimizare SEO si promovare in Bucuresti.

Reply