Din anul 1966, în comerțul mondial a fost introdus sistemul de codificare a produselor (binecunoscutele coduri de bare din zilele noastre). Tot ceea ce percepe ochiul uman despre codurile de bare se rezumă la o înșiruire de dungi albe și negre, mai groase sau mai subțiri, sub care se regăsește un șir de cifre, aparent fără sens. În aceste condiții, crearea unui dispozitiv care să permită interpretarea pertinentă a informațiilor aflate în spatele acestora a fost absolut necesară.
La un an de la folosirea codurilor de bare, în comerțul de pretutindeni a fost instalat primul cititor de coduri de bare – în 1967, într-un supermarket din Ohio, SUA. Perfecționarea dispozitivului a continuat apoi până în prezent. Primul produs care a fost scanat și înregistrat cu un cititor performant a fost un pachet de gumă de mestecat.
Ce este un cititor cod de bare și cum funcționează?
Un cititor de coduri de bare este un dispozitiv optoelectronic ce transformă dungile albe și negre în informații importante despre produsul scanat.
Cum funcționează un astfel de scanner? Cititorul sau scanerul funcționează pe bază de semnal luminos. În momentul în care acest semnal luminos intră în contact cu codul de bare al produsului, lumina reflectată de cod este preluată de scanner și afișată pe ecranul unui computer sub formă de informații: denumire, preț, greutate, origine etc.
Pentru ca tot acest proces să permită interpretarea datelor referitoare la produs, cititorul de coduri de bare trebuie conectat la sistemul electronic și informatic al magazinului/ firmei (sistem ce conține date despre toate produsele).
Cum alegi cititorul de coduri de bare potrivit?
Înainte de a lua orice decizie cu privire la cel mai potrivit dispozitiv, trebuie să fii conștient de așteptările pe care le ai de la acesta. Cu alte cuvinte, trebuie să iei în calcul următoarele aspecte:
- viteza de scannare;
- gradul de mobilitate al dispozitivului;
- suprafața de scanare;
- tehnologia cititorului;
- tipul codurilor de bare ce vor fi scanate;
- condițiile de mediu în care acesta va fi folosit;
- durata pentru care va fi utilizat;
- modul de conectare la computer;
- modalitatea de lucru.
Tipuri de barcode scanners
Producătorii de barcode scanners au avut în vedere multiplele și diversele posibilități de întrebuințare a acestor dispozitive în momentul proiectării. Din acest motiv, pe piață există astăzi numeroase modele de cititoare de coduri de bare, clasificate în funcție de criteriile mai sus menționate.
- Cititoare coduri de bare manuale
Sunt modelele cel mai simplu de folosit, fiind nevoie doar de îndreptarea dispozitivului către codul de bare și apăsarea unui buton. Din păcate, atunci când este vorba de un număr mare de produse ce necesită a fi scanate, aceste cititoare devin obositoare pentru cei care le utilizează.
- Cititoare coduri de bare fixe
De data aceasta, cititorul este fix, codul de bare fiind cel ce trebuie să treacă prin dreptul dispozitivului pentru a fi scanat. Aceste tipuri sunt cele mai comune, fiind prezente la casele de marcat ale tuturor supermarketurilor. Un mare avantaj al acestor cititoare de cod de bare este că pot fi conectate și cu imprimantele de etichetare.
- Cititoare coduri de bare mobile
Sunt modele multifuncționale, în sensul în care într-un singur dispozitiv sunt încorporate atât scanerul propriu-zis cât și un mic computer ce afișează informațiile scanate. Pe lângă avantajul de a putea fi folosit în activitatea de teren (oferind angajaților o mobilitate deosebită), scanerele mobile oferă posibilitatea transmiterii datelor către baza de date în timp real, prin wireless.
- Cititoare coduri de bare industriale
Acestea sunt special concepute pentru folosirea într-un mediu industrial unde temperaturile pot varia foarte mult, iar riscurile de accidentare sau de stropire sunt foarte mari. De aceea, scanerele industriale sunt realizate din materiale rezistente la temperaturi scăzute și la șocuri puternice, fiind dotate cu factor de protecție IP foarte mare. Totodată, acestea dispun de un sistem ce permite citirea codurilor de bare acoperite de praf sau parțial deteriorate.
Desigur, există și alte tipuri de cititoare de coduri de bare, însă acestea patru sunt cele mai des întâlnite. Ghidându-te după criteriile de selecție și după nevoile afacerii tale, este aproape imposibil să faci o alegere greșită.
Pentru mai multe detalii, poți lua oricând legătura cu specialiștii E-barcode!
Reply