Pregătirea mașinii pentru primăvară – operațiuni elementare

Primăvara și-a intrat în drepturi, am scăpat de o iarnă destul de capricioasă care deși nu ne-a adus temperaturi demne de Polul Nord, a reușit să țină suficient de mult cât să ne sictirească peste limita normalului. Odată cu ieșirea din iarnă, mașina pe care o conducem și cu care ne facem treburile zilnice are și ea nevoie de un pic de pregătire. Astfel, în cele ce urmează vom discuta despre câteva operațiuni elementare pe care le presupune pregătirea autoturismului personal de primăvară, operațiuni pe care cu toții ar trebui să le ducem la bun sfârșit.

Pregătirea mașinii pentru primăvară – operațiuni elementare

  1. Verificarea instalației de aer condiționat – pe timp de iarnă nu am folosit-o și e posibil să mai fi pierdut agent de răcire, ori să se fi deteriorat. În cel mai rău caz, trebuie să scoatem din buzunar bani pentru o încărcare cu freon. Nu vă speriați, nu costă mult.
  2. Trecerea la anvelopele de vară – gata iarna, gata cauciucurile de iarnă. Temperaturile din termometre ne confirmă faptul că șansele de a ne confrunta din nou cu gheața și poleiul sunt egale cu zero. A venit vremea să schimbăm anvelopele de iarnă cu cele de vară.
  3. Schimbarea filtrelor elementare – este vorba despre filtrul de aer și cel de combustibil și există o logică aici. Filtrul de motorină trebuie schimbat pentru că se schimbă și compoziția motorinei, cei de aer este probabil plin cu praf de la mizeria specifică iernii de pe carosabil.

Acestea sunt cele mai importante trei operațiuni specifice pregătirii mașinii pentru primăvară. Temperaturile din termometre au sărit chiar și de 23 de grade Celsius așa că este complet justificată revizia la sistemul de climatizare. Legat de anvelopele de iarnă, nu este recomandată folosirea lor pe astfel de temperaturi pentru că sunt destul de ineficiente, uneori chiar periculoase, să nu mai zicem despre faptul că se tocesc mult mai repede. Filtrele oricum ar trebui schimbate o dată pe an, când se face o revizie generală asupra mașinii. Acum rămâne la aprecierea fiecărui șofer, posesor de autoturism dacă merită sau nu să investească acum la început de primăvară în aceste operațiuni destul de simple și  de puțin costisitoare.

 

Reply