Cameleonul

În România este o modă: majoritatea cetățenilor care acumulează câțiva ani de vechime în câmpul muncii, decid ulterior să pună bazele propriului business. Nu fac treaba asta pentru că au acumulat suficientă experiență cât să se descurce, ci pentru a scăpa de exploatarea patronală.

A devenit o modă în România ca în momentul în care deschizi un business, să angajezi oameni pe care să îți dai silința să-i muncești cât mai mult, pe bani cât mai puțini. Ce sporuri, ce ore suplimentare? Și e normal ca nimeni să nu vrea să muncească prea mult la ei.

Astfel, cei care au acumulat o oarecare experiență, deși au fost nevoiți să accepte această sclavie modernă, decid să pornească pe cont propriu. Ei bine, nimic de zis, respectele noastre pentru cei care încearcă.

Problema este că majoritatea celor care decid să scape de patroni și să devină patroni la rândul lor, în România, încep la scurt timp să se comporte exact asemenea celor de la care au fugit.

Este un comportament de tip cameleon care din punctul meu de vedere nu face altceva decât să strice mediul de afaceri din România. Aveau cei de la BUG Mafia un vers celebru „Cum se schimbă unii-n curve, nici nu+-ți vine să crezi…”.

Așa este românul, atunci când vine vorba despre bani este în stare să calce pe cadavre și să se schimbe în orice, chiar și în patronul de la care a fugit mai demult. doar să se simtă cu buzunarele pline.

 

Reply