Politețea în trafic. Mai există?

Este una dintre întrebările care mă macină de zile bune, în special după ce era să mă calce fix pe trecerea de pietoni un dobitoc. Ulterior, l-am găsit la o fântână din apropiere, se ducea să ia apă.

Te omoară nebunii pe stradă pentru un bidon cu apă. Normal, dacă era să discutăm despre politețe, ne-am fi dus cu gândul într-o zonă destul de gri din mentalitatea românească.

Politicos ar fi ca șoferii să aștepte la trecere chiar dacă pietonul nu a pus piciorul jos. Politicos ar fi ca pietonul să cedeze dreptul său din când în când sau măcar să salute corectitudinea șoferilor care se opresc la trecere ca să le dea prioritate.

Politicos ar fi să nu mai claxoneze șoferii aiurea-n tramvai, de fiecare dată când ceva nu le convine. Claxonul în România a devenit un fel de dovadă a faptului că ceva ne nemulțumește în trafic.

Românii i-au schimbat utilitatea. Nu mai este folosit așa cum scrie la lege, respectiv de fiecare dată pentru evitarea unui pericol iminent.

Astăzi șoferii claxonează degeaba, doar pentru că traficul nu se mișcă, ori pentru că au zărit o domnișoară mai cochetă pe stradă, ceea ce e total nepoliticos.

A claxona o femeie pe stradă e dovadă de nesimțire crasă, de ciobănie și de prostie dusă la extrem.

Reply