Munca în străinătate – cum să te ferești de țepe

Din moment ce România are peste 5 milioane de cetățeni plecați la muncă în străinătate, e clar că există un oarecare trend al migrației forței de muncă.

Tot mai mulți cetățeni doresc să-și facă un viitor în Europa, în țări care plătesc de la 2000 de euro în sus niște munci pe carte în România nimeni nu le plătește cu 2000 de lei măcar.

Nu este nimic greșit în această abordare, piața muncii din Europa este deschisă și pentru noi, românii.

Din pricina faptului că există foarte mulți disperați să-și găsească rapid un loc de muncă în străinătate pentru a scăpa de povara financiară cauzată de rate, lipsa banilor în general, oamenii au obiceiul să se arunce cu capul înainte și să accepte fel de fel de oferte obscure găsite ori pe internet ori aflate prin diverși intermediari.

Evident, apar și țepele pentru că e destul de simplu să păcălești niște oameni care sunt disperați. Omul disperat ar da oricât numai să-și rezolve problemele și nu prea mai are luciditate în gândire. Dacă te interesează și pe tine locuri de muncă pentru străinătate, stai pe-aproape. O să discutăm cum să te ferești de țepe.

Munca în străinătate – cum să te ferești de țepe

  1. Nu merge pe mâna prietenilor – la noi încă mai funcționează chestia asta cu „am un prieten care are un prieten care știe pe cineva care duce oameni la muncă în străinătate”
  2. Nu pleca fără contract semnat – tu când ai plecat trebuie să știi din start ce bani primești, unde dormi, unde mănânci și așa mai departe
  3. Nu plăti comisioane ciudate – deși există firme fantomă care cer bani în avans pentru locuri de muncă apoi se fac nevăzute de 30 de ani, oamenii nu se trezesc la realitate
  4. Mergi la o firmă de recrutare serioasă – adică cu vechime pe piață, cu website, pagină de Facebook, feedback, etc. În niciun caz nu merge pe anunțuri de pe olx sau afișe puse pe stâlpi
  5. Optează pentru țări a căror limbă o mai cunoști – o să vezi cât de mult face diferența faptul că tu cunoști limba țării respective, indiferent că-i vorba despre Germania sau UK.

Reply