Cât de costisitor este de fapt un serviciu rent a car în România?

Se tot aud vorbe pe la noi că serviciile rent a car sunt scumpe în România, că efectiv nu merită să apelezi la așa ceva atunci când ai nevoie de o mașină. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa pentru că prețurile deși par mari comparativ cu puterea de cumpărare a românilor, sunt complet justificate. Discutăm totuși despre mașini, despre automobile, și nicăieri în lume acest tip de serviciu nu va fi foarte ieftin pentru că nici obiectele închiriate nu sunt ieftine.

Haideți să vedem împreună cât costă să închiriem ceva fără pretenții, o Dacia Logan de exemplu. I-am găsit online pe cei de la FMN RENT, companie care are în portofoliu o astfel de mașină și care prestează servicii de închirieri auto în Sibiu, București, Otopeni, Timișoara, Cluj, Târgu Mureș, Ploiești, Brașov sau Craiova. Pe unde există aeroport mai bine zis.

Cât de costisitor este de fapt un serviciu rent a car în România?

Înainte de toate, să precizăm câteva aspecte legate de acest tip de serviciu rent a car Sibiu. Nu există limită de kilometri, nu există alte taxe față de cele afișate deja. Se cere un depozit de tip garanție de 200 de euro, ceea ce nu e nimic îngrijorător. Așa se întâmplă peste tot în lume unde se închiriază mașini, utilaje, etc.

În cazul în care mașina este returnată fără niciun fel de probleme, banii vor fi returnați. Cei de la FMN RENT oferă posibilitatea ca mașina să fie condusă de mai mult de o persoană dar va exista o taxă suplimentară de 15 euro/persoană extra. Mare atenție, alte persoane nu au ce căuta la volan dacă nu sunt trecute în contractul de închiriere.

Costul efectiv de închiriere al unui Logan cu motor 1.2 și consum mixt 5% este de 13 euro pe zi. Așadar, dacă vii în concediu în România din străinătate și vrei ca timp de 21 de zile să ai mașină la scară, trebuie să fii dispus să scoți din buzunar 13 euro/zi, adică 273 de euro pentru toate cele 21 de zile. O sumă destul de mică zic eu, pentru o mașină cu dotări suficiente pentru a asigura un nivel de confort satisfăcător. Decât să cheltui la fel de mulți bani pe drum dus-întors ca să vii cu a ta mai bine zbori cu 15-20 de euro și scapi de grija mașinii, o grijă destul de mare am putea spune.

Așadar, per total trebuie să ai în buzunar cam 500 de euro ca să închiriezi o mașină bună, simplă în România. 200 dintre aceștia îi vei primii înapoi la finalul contractului de închiriere în cazul în care aduci mașina intactă, fără probleme. Desigur, costurile pot crește dacă optezi pentru servicii suplimentare precum GPS, internet, spălătorie auto, scaune pentru copii și altele. Stând și analizând aceste costuri ne dăm seama că nu discutăm despre un serviciu costisitor.

Dacă se optează pentru autoturisme mai mari sau mai luxoase, este normal să crească și prețul. Luxul sau confortul suplimentar non standard se plătește peste tot în lume. Cine dorește să închirieze un Mercedes este clar că va plăti de 4-5 ori mai mult față de cât plătește pentru un Logan, inclusiv prețul de achiziție al unui asemenea autoturism este de 4- 5 ori mai mare față de o Dacie. Fiecare după posibilități și după preferințele personale am putea spune, după gusturi.

Reply