Deși ideea pare desprinsă dintr-un film horror pentru tinerii din ziua de azi, există studii care au scos în evidență schimbările pe care le resimți când efectiv nu mai petreci timp pe Facebook. Și nu, nu a murit nimeni până acum. În primul rând, atunci când stai departe de Facebook muncești mai mult și mai rapid. Social Media nu face altceva decât să te distragă de la muncă. Cei care încetează să mai folosească Facebook atunci când sunt la serviciu reușesc să devină cu până la 40% mai productivi.
În al doilea rând, o să devii o persoană mult mai creativă. Creativitatea este afectată de Social Media din două puncte de vedere: concentrarea dispare din cauza notificărilor și având la dispoziție atât de multă informație, ne simțim oarecum plafonați, lipsiți de idei creative. Avem impresia că toate ideile bune au fost folosite deja de cineva pe Facebook, fapt care evident nu este adevărat.
Efectele renunțării la Social Media sunt pozitive pe termen lung, însă în primele zile o să apară stresul și anxietatea. Totul este pur psihologic întrucât discutăm despre Facebook, o rețea de socializare care creează dependență. Creând dependență, devine automat viciu și ca orice viciu, e greu de stârpit.
Într-un final, te vei simți mai puțin stresat dar trebuie să treacă o perioadă pentru ca psihicul să se obișnuiască. Atunci când nu mai ești conectat de viețile altora, te simți oarecum mai liniștit și constați ca prin minune, că ai mult mai mult timp liber pentru tine. Social Media în România prin prisma Facebook a devenit un fel de Radio Șanț, în care fiecare se interesează de viețile unor oameni cărora le e lene să le dea un telefon. E mai simplu să-i spionezi prin fotografii decât să-i suni efectiv.
Reply