Reguli de etichetă de respectat atunci când iei cina la restaurant

Bunele maniere trebuie să fie la ele acasă atunci când ieșim în oraș, mai ales în locuri selecte precum restaurantele. Există câteva reguli de etichetă foarte importante atunci când ieșim într-un asemenea local alături de iubită, prieteni ori familie, reguli pe care le vom enumera în cele ce urmează.

Reguli de etichetă de respectat atunci când iei cina la restaurant

  1. Îmbracă-te corespunzător – dacă este un restaurant select, va impune o anumită ținută. Nu ai ce căuta acolo îmbrăcat ca de plajă, cu teniși în picioare sau șlapi.
  2. Așteaptă să și se ofere o masă – la noi de cele mai multe ori, oamenii merg și se așază unde vor ei, corect este să aștepți să ți se ofere o masă.
  3. Nu-ți lăsa telefonul pe masă – știu că în România e greu să cumperi telefon de 4000 de lei în rate și să nu vadă nimeni asta, pe unii îi râcâie pe suflet, dar regulile de etichetă spun clar: NU.
  4. Așteaptă ca toată lumea să fie servită – după ce toți au primit meniul comandat, abia atunci te poți apuca să mănânci. E un gest ce denotă respect și bun simț totodată.
  5. Nu striga după chelner – e mult mai bine să încerci să iei contact vizual cu el, nu se strigă ca pe tarla la țară într-un restaurant, mai ales într-unul select.
  6. Fii respectuos cu chelnerii – nu trebuie să-i tratezi ca pe niște servitori. Meseria de ospătar este una foarte dificilă și nu cred că este cazul să-i desconsideri pe acești oameni.
  7. Pleacă în 15 minute după ce termini de mâncat – nu faceți ca românii clasici, care comandă un meniu de 30 de lei și stau la masă 6 ore. Este foarte urât.

Reply