Ai nevoie de verificări PRAM? Iată la cine trebuie să apelezi

Verificările PRAM sunt foarte important atât pentru siguranța afacerii tale, dar mai ales pentru siguranța angajaților tăi. Electrocutarea poate să ducă la moarte, motiv pentru care instalația electrică existentă la locul de muncă trebuie să fie în condiții optime, fără să pună viața nimănui în pericol.

Aceste verificări ale instalației electrice sunt destul de numeroase (rezistența de izolație, impedanța de buclă, curentul de scurt circuit, rezistența de dispersie a prizelor de pământ, continuitatea centurii de împământare, verificarea aparatelor de protecție inclusiv a disjunctoarelor diferențiale, etc) și sunt cuprinse în cea ce numim verificări PRAM. Cu siguranță mulți dintre voi ați mai auzit acest termen.

Verificările PRAM sunt efectuate doar de firme autorizate ANRE, conform Ordinului 24/20.07.2017. Așadar, dacă ai nevoie de verificări PRAM, la cine poți apela în acest sens?

Ai nevoie de verificări PRAM? Iată la cine trebuie să apelezi

Electrotehnics.ro este o firmă autorizată ANRE în acest sens. Dispune de electricieni cu acte în regulă, cu vastă experiență în spate (se ocupă cu verificări și eliberări buletine PRAM de peste 10 ani). Mai trebuie precizat faptul că buletinele de verificare PRAM sunt obligatoriii pentru societățile comerciale și pentru instituțiile care au minim un angajat, indiferent unde se desfășoară activitatea, sediu sau punct de lucru.

Lipsa acestui document valabil în cazul unui accident de muncă poate atrage după sine răspunderea penală a celui însărcinat de firmă cu aducerea la zi și implementarea în câmpului muncii a normelor SSM

Partea bună este că aceste verificări nu costă o avere și sunt ideale pentru preîntâmpinarea situațiilor neplăcute precum accidentele de muncă, incendiile, avarii majore ce pot pune pe pauză productivitatea.

În plus, dacă veți apela la o firmă specializată în asemenea servicii precum cei de la electrotehnics.ro, în cazul în care sunt necesare intervenții la rețeaua electrică problema poate fi rezolvată foarte simplu cu electricieni autorizați, fără să mai fiți nevoiți să căutați alți meseriași. Trebuie specificat faptul că aceste buletine de verificări PRAM se eliberează numai dacă instalația electrică corespunde standardelor.

Așadar, dacă țineți la angajații voștri, la sănătatea și la siguranța lor, nu întârziați nici măcar o zi cu aceste verificări PRAM. Știm cu toții că marea majoritate a patronilor investesc în aceste buletine de verificări doar pentru că sunt obligați de lege (verificările PRAM se fac o dată pe an dacă este vorba despre o instalație electrică mai periculoasă și o dată la doi ani pentru instalațiile electrice normale), însă cred că trebuie schimbată această mentalitate. Viața oamenilor este mult mai importantă decât profiturile companiilor iar cei care conduc diverse business-uri trebuie să înțeleagă acest lucru.

Deocamdată, amenzile venite din partea instituțiilor de control ale statului (OPC, ISU, ITM) nu par să fie suficiente pentru că știm cu toții cum funcționează de multe ori relația dintre aceste instituții și patronate. Astfel, conștientizarea acestor riscuri este foarte importantă și necesară pentru a preîntâmpina niște evenimente care din păcate, pot fi tratate drept tragedii.

Viața oamenilor trebuie întotdeauna pusă pe primul loc, indiferent de profilul companiei. Fără oameni, nicio companie nu se poate dezvolta, nu poate fi productivă, nu poate să avanseze pe niciun front, cu toate că robotica devine din ce în ce mai avansată. Mai e mult până ca roboții să înlocuiască mâna de lucru calificată așa că acum, cât ne putem bucura și profita de ea, ar fi o idee bună să o respectăm și să o protejăm.

Reply