În ultima vreme, tot mai mulți români s-au decis să încheie socotelile cu propria țară, ca urmare a faptului că deși au muncit de le-au sărit capacele ani de zile, la final când au tras linie, au observat că nu au rămas în buzunare cu mai nimic. În acest moment, există peste 5 milioane de români plecați în străinătate, către niște locuri în care viața nu se simte ca un veritabil chin. Acești 5 milioane de oameni nu și-au dorit niciodată averi așa că nu trebuie judecați, tot ce și-au dorit a fost șansa la o viață liniștită, din care să nu le lipsească strictul necesar. Una dintre țările către care se emigrează la greu este Germania, deși după cum știm, este și o țară foarte strictă din multe puncte de vedere. În Germania munca e muncă și toată lumea o ia în serios, dar și remunerația este pe măsură, nu în bătaie de joc.
Dacă te bate gândul și pe tine să mergi la muncă în străinătate în Germania, ar fi bine să te înscrii la un curs de germană cu câteva luni înainte de a schimba macazul și ai să vezi în cele ce urmează de ce spun acest lucru. Există școli care se ocupă cu cursuri de germană pentru începători, nu trebuie să-ți bați tu capul căutând profesori care să dorească să te ia de la zero. Limba germană este foarte dificilă și e nevoie de timp pentru a te obișnui cu ea, mai ales că noi suntem popor latin și avem înclinație pentru a pricepe mai rapid alte limbi latine (italiana, spaniola, etc).
De ce este bine să cunoști limba germană atunci când pleci la muncă în Germania?
- Există multe avantaje financiare de care te poți bucura – dar pentru a te bucura de ele, trebuie să cunoști limba germană. Va fi nevoie să completezi formulare, să intri în contact cu diverși funcționari publici și așa mai departe. Am să dau un singur exemplu: alocația pentru copil. În Germania este în jur de 150 euro/lună și ți se poate acorda retroactiv. De asemenea, ca să faci rate la case/mașini/electronice, ai nevoie de limba germană.
- Viața va fi mult mai simplă și frumoasă la locul de muncă – e foarte dificil să lucrezi într-un mediu în care te simți complet străin, în care auzi mereu în jurul tău cuvinte pe care nu le înțelegi. Dacă o să cunoști limba, o să te poți împrietenii mult mai simplu cu oamenii din jurul tău și vei înțelege mult mai bine sarcinile de lucru.
- O să te bucuri de foarte mult respect din partea nemților – este mai mult decât evident faptul că nemții au o problemă cu cei care vin la muncă la ei în țară dar nu sunt în stare să scoată două vorbe în germană. O să observi că nemții te vor respecta foarte mult dacă le vorbești limba, cu toate că ești străin. Viața în Germania va fi mult mai simplă și mai ok, nu o să te simți acolo asemenea unui străin care trebuie să se adapteze și din punct de vedere lingvistic. Și cred că e normal ca nemții să se aștepte ca cei care vin la muncă acolo să vorbească limba.
Acum, rămâne la alegerea voastră dacă doriți să porniți la drum cu multe avantaje sau doriți să vă chinuiți ani buni în Germania, învățând limba așa, din apucate pe fie unde. Știu că mulți români gândesc plecatul în Germania ca pe un business, nu au prea multe vise cu integrarea într-o asemenea țară, însă cred că trebuie să încercăm pe cât posibil să ne ușurăm traiul atunci când suntem într-un teritoriu străin chiar și pentru o scurtă durată.
Reply