Cum depistezi un site fals care vrea să-ți fure banii

Internetul a evoluat destul de mult în ultimii 10 ani, devenind un suport perfect pentru comerț din moment ce umanitatea (nu doar românii) devine din ce în ce mai comodă. E mult mai simplu să dai o comandă online atunci când ai nevoie de un telefon nou ori de un televizor, decât să iei la pas magazinele din oraș care nu vor avea niciodată o ofertă atât de diversificată precum magazinele virtuale. Magazinele de pe internet au de partea lor marele avantaj al spațiului nelimitat de expunere.

Ei bine, odată cu înmulțirea magazinelor online au apărut evident și țepele, magazinele fantomă al căror scop este acela de a vă fura banii. Vom discuta în cele ce urmează cum le putem identifica astfel încât să stăm departe de o posibilă fraudă. Conform statisticilor, între anii 2016-2018, furturile online au crescut cu aproximativ 30% la nivel mondial, o cifră alarmantă care este de fapt scopul acestui articol.

Cum depistezi un site fals care vrea să-ți fure banii

  1. Verifică adresa de IP – China și Venezuela sunt campioane mondiale la fraude bancare, poți identifica locația site-urilor verificând adresa de IP.
  2. Fii atent la numele site-ului – există foarte multe clone ale site-urilor care vând bijuterii de exemplu, însă acestea nu vor putea niciodată să aibă numele site-ului corect.
  3. Protocolul HTTPS – lipsa acelui S de la începutul linkului poate de asemenea să ridice semne de întrebare legat de legitimitatea site-ului. Este un protocol care asigură tocmai securitatea.
  4. Ofertele sunt ireale – în 99% dintre cazuri, acele oferte de tip chilipir sunt niște țepe de zile mari. Sunt șanse mari să nu primiți nimic înapoi, să vi se golească cardul de bani sau să primiți o făcătură ordinată în loc de produsul original mult dorit. Nu există chilipiruri online.

Reply