Știai că Valentine’s Day are o istorie destul de neagră?

Valentine’s Day a devenit simbolul iubirii și în România. Discutăm despre o sărbătoare împrumutată cu un istoric destul de vag, despre care nu multă lume are habar. În această zi, totul se rezumă la dragoste, sex, flori, bomboane de ciocolată și ala mai departe. Haideți totuși să trecem în revistă câteva detalii legate de Valentine’s Day pe care cu siguranță nu mulți le cunosc.

De unde vine numele de Valentine’s Day?

Valentine’s Day marchează de fapt ziua execuției Sfântului Valentin de către împăratul roman Claudius II, din secolul 3. Se pare că Valentin oficia ceremonii de căsătorie pentru soldații romani, cu toate că aceștia nu aveau voie să se însoare. Aparent, împărații romani aveau impresia că dragostea și romanțele slăbesc soldații. Niște decizii destul de primitive am putea spune.

De ce serbăm Valentine’s Day pe 14 februarie?

Cu mult înainte de execuția Sf. Valentin, între 13 și 15 februarie exista sărbătoarea Lupercalia, în cadrul căreia se sacrific o capră și un câine, urmând apoi ca femeile să fie dezbrăcate și biciuite cu piei brute. Se credea că în acest mod, femeile devin mai fertile. În secolul 5, papa Gelasius I a scos înafara legalității sărbătoarea Lupercalia și a declarat data de 14 februarie drept ziua Sf. Valentin.

Reply