Cele mai mari greșeli făcute de cei care caută un job pentru prima dată

Să intri în câmpul muncii e un pas mare. Dai dovadă de maturitate și încetezi să mai depinzi de susținerea părinților. Din păcate, pentru tinerii din România e destul de dificil să-și găsească un loc de muncă întrucât salariile sunt mici iar acolo unde au competență, sunt refuzați pe motivul lipsei de experiență. Ei bine, există și câteva greșeli pe care tinerii aflați în căutarea primului loc de muncă, le fac, greșeli pe care le vom trece și noi în revistă în cele ce urmează.

Cele mai mari greșeli făcute de cei care caută un job pentru prima dată

  1. Nu caută suficient de bine – din păcate tinerii nu cunosc piața muncii, nu știu ce se cere, care sunt joburile la modă. De multe ori merg pe niște tipare fără să caute variante sau să aprofundeze.
  2. Nu caută din timp – pentru că piața muncii din România e mereu în schimbare, poți să-ți găsești mult mai simplu de muncă dacă te lipești de o companie pe profilul tău încă din facultate/liceu.
  3. Nu vor internship – un concept prin intermediul căruia pot acomoda cele învățate în facultate cu cerințele pieței. Pot căpăta acea minimă experiență pe care angajatorii de renume o cer la angajare.
  4. Nu aplică suficient – mulți tineri doresc un anume post, se duc depun un CV, apoi așteaptă mult și bine să primească un răspuns. Evident, dacă sunt respinși timpul a trecut. Ar fi ideal ca tinerii să aplice la multe joburi în același timp și eventual, să aleagă apoi ce anume îi tentează mai mult.
  5. Nu discută cu nimeni – în momentul în care își aleg carierele, tinerii nu prea discută cu nimeni, nici cu părinții nici cu consilierii specializați. Astfel, ajung să termine niște facultăți oarecum depășite, care nu mai au căutare pe piața muncii.

Reply