Mai merită să aduci mașini din străinătate?

Piața auto second hand din România s-a dezvoltat destul de mult anul trecut, după ce Timbrul de Mediu a fost eliminat din legislație. În primele 6 luni ale lui 2017, se înmatriculaseră deja 600.000 de autoturisme la mâna a doua. E clar că românii nu-și permit mașini noi de calitate, iar cele second hand corespund buzunarului lor. Ei bine, la un an de zile de când s-a dar frâu liber înmatriculărilor, piața a fost saturată. Astăzi nu se mai cumpără orice mașină, românii au început să-și dorească autoturisme ceva mai scumpe, de calitate superioară. Problema cu aceste autoturisme mai noi este că nu prea se găsesc. Străinii schimbă mașinile foarte vechi de obicei, cele noi sunt folosite ani buni.

Ca să răspund la întrebarea din titlu, da. Mai merită să aduci mașini din străinătate dacă reușești să te axezi pe calitate. Discutăm despre companiile de import aici, nu despre samsarii care aduc toate gunoaiele din străinătate. Se caută de exemplu SUV-uri second hand. Nu e de mirare de ce.

SUV-urile sunt niște mașini foarte bune, mari, încăpătoare, pe placul românilor și foarte sigure în trafic. Dacă reușești să aduci de exemplu mărci calitative precum Mercedes, Audi, BMW, mărci care până nu demult erau încadrate la categoria „lux”, eu zic că o să faci treabă destul de bună.

Societatea s-a schimbat și ea destul de mult. Am început să avem și noi bani. Nu mulți, dar cât să ne permitem o mașină mai bună. Și ce care spun că poți cumpăra o mașină nouă cu banii pe care-i dai de obicei pe un SUV second hand… Așa este. Ideea e că mașinile noi care se vând în România într-un anumit sector de preț, nu au dotări și nici siguranță. Din păcate, nici ofertele de leasing pentru mașinile noi nu sunt prea atractive, seamănă mai mult cu cămătăria.

Oamenii preferă să meargă pe ceva mult mai simplu decât să se complice. În plus, mașinile aduse din străinătate, SUV-urile de exemplu, sunt foarte bine întreținute. Multe dintre ele sunt în stare perfectă de funcționare, așa că de ce ai investi într-o mașină nouă și mai slabă?

Reply