Este cel mai bun parchet laminat cel de 12 mm?

Cum suntem în perioada sărbătorilor de iarnă, a întrunirilor familiale ce obligă într-un fel la renovări și reparații prin casele românilor, se vinde foarte mult parchet laminat. Ok nimic în neregulă, problema este că nu se vinde cel mai bun parchet laminat, cel de 12 milimetri. Magazinele din oraș sunt pline de parchet laminat de 8 sau chiar de 6 mm, parchet pe care eu unul îl consider o glumă proastă, parchet pe care nu l-aș pune nici măcar în camera copiilor, care nu sunt grei deloc.

Să ne înțelegem, de cele mai multe ori, parchetul laminat, grosimea acestuia se alege în funcție de intensitatea traficului. Cu toate acestea, parchetul laminat pentru trafic greu are și alte avantaje, nu doar rezistența la uzură. În primul rând, românii trebuie să-și schimbe un pic mentalitatea și să accepte să dea un ban pentru a primi calitate. În al doilea rând, oamenii trebuie să cântărească foarte bine avantajele secundare ale unui parchet laminat 12 mm, avantaje precum rezistența la apă, rezistența la zgârieturi, rezistența la mobilă foarte grea din lemn masiv și așa mai departe.

Da, parchetul laminat de 12 mm este cu siguranță cel mai bun și nu am înțeles niciodată de ce este și cel mai ocolit. Parcă oamenii ar pune hectare întregi de parchet în momentul în care își construiesc sau renovează casele. Că știm cu toții că deși în România se construiește la greu, mai mult ca-n Europa, avem conform măsurătorilor cele mai mici camere. Degeaba construim case dacă le facem mici și dacă le finisăm cu materiale de calitate îndoielnică. E nevoie de un parchet de calitate care să reziste în timp și care să ne facă să ne simțim bine în casele noastre care și așa sunt destul de micuțe.

Cred că putem face un sacrificiu o dată la foarte mulți ani, atunci când renovăm, să cumpărăm materiale de construcții de calitate, inclusiv parchet, gresie și faianță. Știu că e greu, dificil să ne desprindem de vechile obiceiuri, dar nu imposibil. Totul e posibil dacă există voință.

Reply