Cât durează starea de bine de după sex?

Sexul te face să te simți bine și te apropie de partenera ta. Deși studiile au demonstrat deja faptul că această activitate eliberează hormoni care te fac să te simți bine (dopamină și oxitocină), majoritatea cuplurilor nu fac sex în fiecare zi așa că cercetătorii au dorit să afle cât anume durează starea de bine de după sex. Au fost luate în calcul două studii, unul cu 96 de cupluri și altul cu 118 cupluri.

Timp de două săptămâni, cuplurile au ținut un fel de jurnal zilnic în care au notat dacă au făcut sex. Deși răspunsul a fost NU uneori, au completat chestionarul care înregistra starea de satisfacție legată de viața sexuală, de partener, de relația în sine sau de căsătorie.

Deloc surprinzător, după ce au făcut sex, cuplurile s-au simțit bine pentru două zile. Această descoperire a fost publicată deja în revista Psychological Science iar autorul principal, Andrea Meltzer, cercetător în psihologie la Universitatea din Florida afirmă: „Studiul nostru arată că satisfacția sexuală rămâne relevantă pentru 48 de ore”.

Discutăm despre o perioadă destul de îndelungată în care nu a contat frecvența sau timpul cât oamenii au fost împreună, cum nu a contat nici vârsta sau genul. Așadar, ce anume face ca senzația de bine de după sex să dureze atât de mult?

Psihologul Shannon Kolakowski are o idee: „Acea senzație de bine apare din cauza circumstanțelor pozitive care au dus la partida de sex, sentimente de iubire și conexiune, timpul de calitate petrecut împreună, dorința pentru a avea pe cineva și senzația de încântare că cineva te dorește la rândul tău. Acest efect, acea stare de bine este susținută de chimicalele din corp atât timp cât ai avut parte de o experiență plăcută de care-ți amintești cu plăcere”.

Reply