Ce înseamnă să fii un șofer bun? Dar un gentleman la volan?

Orice școală de șoferi ai urma, dacă nu dispui de anumite aptitudini și dacă nu ești motivat, nu vei deveni un bun șofer.       

La prima vedere, condusul unei mașini poate părea o treabă destul de simplă, dar pentru a conduce în condiții de siguranță și pentru a deveni un șofer bun este foarte important să ai anumite calități și aptitudini:

  1. Abilitatea de a anticipa evenimentele este poate cea mai importantă calitate a unui șofer. Ce face mașina din fața ta, ce intenție au pietonii, ce se întâmplă cu 2-3 mașini mai în față, ce se întâmplă în spatele tău, după ce vei miscora viteza….Iată doar câteva dintre întrebările pe care și le pune în gând un șofer în timpul condusului.
  2. Un șofer bun trebuie să aibe atenție distributivă, adică să fie atent, în același timp, la ceilalți participanți la trafic, la semnele de circulație, la semafoare, la carosabil, la oglinzi și, din păcate, în România, și la gropile din asfalt.
  3. Trăind într-o lume în care atenția ne este solicitată la maxim, fie de telefoane, sms-uri sau de rețelele de socializare, pentru unele persoane este foarte dificil să se rupă de toate aceste distracții în timp ce conduc. Niciodată un șofer nu trebuie să conducă distras sau să facă și alte activități în timp ce conduce. Orice lucru care îți distrage atenția, fie și o secundă, poate fi periculos, chiar fatal, pentru tine sau ceilalți participanți la trafic.
  4. Un șofer bun este răbdător și îngăduitor. Chiar dacă este dificil uneori să îți controlezi nervii, mai ales atunci când stai în trafic foarte mult timp, este foarte important să îți păstrezi calmul. Răbdarea este adevăratul test al maturității la volan!
  5. În situații dificile, viteza de reacție are și ea un cuvânt de spus. Însă reacția nu trebuie să se limiteze la cauză și efect, adică la frânare bruscă, ci și la evitarea prin viraj sau altă manevră în caz de forță majoră. Un șofer bun va ajunge să facă mai multe lucruri simultan (aproape): să se asigure în spate, în față, să frâneze astfel încât să nu blocheze roțile, să ia o poziție defensivă, să semnalizeze pentru mașină din spate, să pună avariile dacă este cazul.
  6. Una din responsabilitățile principale ale unui viitor șofer profesionist este să aibă grijă de mașina sa. Ai grijă ca presiunea din cauciucuri să fie optimă, în caz contrar acest aspect îți va afecta manevrabilitatea și stabilitatea mașinii, mai ales la viteze mai mari. De asemenea, ai grijă că unele dintre componentele cheie ale mașinii, cum ar fi frânele, să fie în stare bună.
  7. Nu în ultimul rând, un șofer bun este unul disciplinat! Respectând regulile de circulație, te respecți pe tine și pe cei din jurul tău.

Semnalizează fiecare schimbare de direcție!

Nu depăși coloanele de mașini, stai la rând!

Respectă ceilalți participanți la trafic (motocicliștii și bicilistii)!

Încetinește la trecerile de pietoni!

Nu depăși pe linie continuă!

A fi un gentleman la volan înseamnă să respecți codul bunelor maniere în trafic:

Șoferul-gentleman este manierat la volan, adică: nu înjură, nu țipă, nu claxonează când un alt participant din trafic îl deranjează. Gentlemanul la volan este șoferul care nu își varsă nervii și frustrarea pe alții: își așteptă rândul, nu taie calea celorlalte mașini, așteaptă răbdător ca pietonii sa traverseze și nu îi claxonează pentru a-i grăbi, mulțumește celor care îi acordă prioritate.

Un gentleman la volan nu conduce cu geamurile deschise și muzica dată la maxim. Nu claxonează o fată pentru a-i transmite că îi place; claxonul se utilizează doar pentru a evita un pericol.

Șoferii manierați asigură un grad de siguranță ridicat în trafic, astfel că ne-am dori să vedem cât mai mulți gentlemani la volan. J

Sunt lucruri pe care nu le înveți la școala de șoferi neapărat. Țin pur și simplu de bunul simț și de educație.

Articol oferit de :

Sursa imagine coperta: carthrottle.com

Reply