Siguranța în muncă reprezintă un concept care nu pare să fie luat în seamă prea mult în România și este o greșeală monumentală. De exemplu, în străinătate, șoferii de camion nu sunt lăsați să intre în fabrici la descărcare/încărcare dacă nu au veste reflectorizante, încălțăminte de protecție cu bombeu metalic, uneori și salopete. În România, munca în condiții de siguranță nu este luată în serios așa cum ar trebui și aici parte din vină o au și angajații, nu numai patronii.
Cunosc angajați care au primit echipamente de protecție la locul de muncă și le-au refuzat, ori le-au primit dar nu le-au folosit din motive destul de românești am putea spune: îi jenează, îi incomodează, etc. Echipamentele de protecție au rolul lor, nu au fost inventate degeaba, nu sunt atât de inutile pe cât consideră unii și alții. Ele te pot salva de la adevărate dezastre, gândiți-vă numai ce complicații pot apărea dacă vă cade un palet de o tonă pe picior și nu aveți bocanci cu bombeu metalic. E posibil să vă pierdeți piciorul dintr-o prostie. Toate echipamentele de protecție sunt utile.
Nu numai că sunt utile, dar sunt și obligatorii. Chiar dacă nu pare, legislația muncii pe parte de SSM este destul de bine pusă la punct în România. Acum, că unii patroni nu țin cont de ea și nu investesc în echipamente de protecție pentru angajați, este partea a doua. Sancțiunile sunt destul de mari în cazul în care ITM-ul va veni în control și va constata acest lucru. Să nu mai spunem de situația în care Doamne-ferește apare ceva accident de muncă. Lipsa acestor echipamente de protecție poate aduce amenzi suficient de mari cât să nu poată fi plătite. Cine a pățit-o cred că poate să confirme.
Nu e de joacă cu echipamentele de protecție la locul de muncă. Știu că mulți dintre noi avem obiceiul să ne credem meseriași foarte buni, avem încredere în noi și considerăm că nu ni se poate întâmpla nimic rău. Nu cred că este bine să ne lăsăm așa în voia sorții, nu suntem semi-zei. Cât despre patronii care nu vor să investească în încălțăminte de protecție, veste reflectorizante, mănuși, ochelari și toate cele, trebuie să știe că în caz de accident de muncă vor fi nevoiți să scoată din buzunare mai mulți bani decât toate echipamentele de protecție cumpărate pentru angajați, însumat pe ani de zile. Nu salvezi nicio cheltuială economisind pe parte de SSM.
Reply