4 lucruri pe care nu le stiai despre prostitutia din America

Ar putea fi „cea mai veche profesie din lume”, dar in multe tari prostitutia este un mister – mai ales in Statele Unite, unde comertul cu sex este una dintre cele mai mari industrii nereglementate din tara. Intr-o incercare de a trage cortina peste industria sexului, Departamentul de Justitie a colaborat in 2014 cu Institutul Urban, un think-tank de politici publice, pentru a studia aceasta industrie. Ei au publicat concluziile lor intr-un raport, „Estimarea dimensiunii si structurii economice a industriei sexuale subterane in opt orase importante din SUA”.

Cercetatorii au intervievat proxeneti si pe cei ce ofera servicii sexuale in opt orase diferite. Constatarile lor nu sunt exhaustive – au parasit orasele importante precum New York si Los Angeles, de exemplu. Dar raportul lor dezvaluie inca cateva detalii interesante. De exemplu:

  1. Prostitutia este bine merci in America (si extrem de profitabila).

In cazul in care aveati vreo indoiala, se invart multi bani in industria sexului. Comertul cu sex din Atlanta a inregistrat un venit de 290 milioane dolari numai in 2007. Banii inregistrati in urma prostitutiei in Miami s-au ridicat la suma de 235 de milioane de dolari, iar in Washington DC, 103 de milioane de dolari. In studiul realizat, doar orasul  Kansas City, al optulea oras studiat in raport, a ramas in afara topului din cauza lipsei de date.

  1. Banii incasati de proxeneti variaza foarte mult.

Sondajul a constatat ca proxenetii pot obtine incasari cuprinse intre 5.000 de dolari pe saptamana (media din Kansas City) si 32.833 de dolari pe saptamana (in Atlanta).

  1. Comertul sexual nu este condus de oameni nevoiasi, ci de persoane care se lupta sa gaseasca alte oportunitati.

Dintre proxenetii chestionati, doar 5,5% erau absolventi de facultate, dar marea majoritate detinea o diploma de absolvire a liceului, a unei specializari sau a frecventat o facultate pentru putin timp.

O fosta prostituata a marturisit ca motivatia sa principala pentru a practica aceasta misiune a fost nevoia de a-si intretine copiii: „In acel moment nu aveam un loc de munca. Nu mi-am gasit un loc de munca. Si cineva a facut comentariul <Aveti un milion de dolari intre picioare>  si am zis <OK, hai sa incerc>”.

Cercetatorii au descoperit ca oamenii raman in mare parte sau se intorc in industria sexuala, inclusiv sub forme mai „elegante”, cum ar fi ca escorte, deoarece nu pot gasi un loc de munca in alta parte. „Multi dintre cei care practica prostitutia au declarat ca se intorc la munca chiar dupa ce au renuntat pentru un timp, in primul rand pentru ca au nevoie de bani”, au scris cercetatorii in raport.

  1. Prostitutia este o afacere de familie.

Aproximativ 32% dintre respondenti au avut un membru al familiei care a fost implicat in proxenetism sau prostitutie inaintea lor, se arata in raport. Si pentru multi, acestia au avut un rol important in modelarea opiniilor lor fata de aceasta industrie. De fapt, studiul a constatat ca cel mai des intalnit motiv pentru care oamenii au intrat in „industrie” a fost o legatura familiala cu industria. Alte motivatii sunt: influenta cartierului in care au trait, drogurile, au fost recrutati de proxeneti etc.

Reply