Nevestele își pot da seama dacă sunt înșelate după voce

Dacă ai bănuiala că soțul te înșală, tot ce trebuie să faci potrivit unui studiu publicat în revista Evolutionary Psychology, este să-i asculți vocea. Studiul se numește “Your Cheatin’ Voice Will Tell on You: Detection of Past Infidelity From Voice” și explorează posibilitatea ca vocea cuiva să-l dea de gol atunci când înșală. Cercetătorii au adunat un grup de studenți de la facultatea de psihologie care nu au finalizat încă cursurile și i-au pus să asculte niște mostre audio numerotate de la 1 la 10.

Jumătate dintre înregistrări aveau voci masculine, jumătate feminine. Jumătate dintre femeile înregistrate aveau un trecut infidel, la fel jumătate dintre bărbați. Studenții au fost rugați să asculte toate înregistrările și să noteze pe o foaie care sunt șansele pe o scară de la 1 la 10 ca fiecare voce să ascundă infidelitate. La final, concluziile au fost destul de clare. Studenții au reușit să identifice persoanele care au avut un trecut infidel. Studiul nu a putut să scoată în evidență un anumit tipar vocal capabil să traseze anumite reguli.

„Alte indicii vocale precum claritatea articulării cuvintelor au contribuit la perceperea gradului de infidelitate. De exemplu, bărbații tind să aibă un discurs mai puțin clar atunci când sunt întrebați despre infidelitate și se simt cu musca pe căciulă. Extrovertiții arată o variație mai mare în frecvență, ridică tonul și au mai puține pauze în vorbire… Iar caracterul prea extrovertit prezice infidelitatea”…

 

Reply