Cea mai importantă persoană din relație s-ar putea să nu fie partenera

Deși mulți dintre voi nu ați crede, se pare că prietenii și familia pot oferi ajutor real într-o relație. Un studiu recent de la Universitatea din Texas a scos în evidență faptul că relațiile sociale pe care un bărbat le are cu cei din jur poate nu numai să salveze o relație, ci și să o întărească. Valabil și pentru femei/neveste/iubite.

Acest studiu a avut la bază tinerii căsătoriți și a măsurat nivelul de cortizon. Astfel, se pare că nevestele care au avut alături prieteni și familie în momentul în care în relație a apărut o ceartă, au resimțit mai puțin stres față de cele care nu au avut cu cine să discute problema.

Cortizonul este hormonul stresului și este influențat în mod direct de apropierea de rude, familie și prieteni în cazul unui conflict conjugal. De asemenea, cu cât există mai mult ajutor din exterior pentru tine, cu atât se reduce șansa de a lua în greutate, de a avea insomnii sau de a te îmbolnăvi de inimă. „Am descoperit faptul că a avea o viață socială satisfăcătoare diminuează simțitor nivelul de stres resimțit în viața conjugală” spune Lisa Neff, autoare a studiului mai sus menționat.

„E important ca atunci când te căsătorești/măriți, să păstrezi relațiile cu câțiva prieteni pe care-i consideri foarte apropiați. Te va ajuta atunci când ai o problemă conjugală” continuă Lisa.

Oricum, nu este nici normal nici sănătos să ne așteptăm ca o singură persoană să se ocupe de toate nevoile noastre. „Indiferent câtă compatibilitate există într-un cuplu, oamenii au nevoie de mai multe tipuri de relații. Apoi, relațiile sunt precum o oglindă care ne ajută să ne vedem dintr-o perspectivă diferită” spune Tammi Baliszewski, psiholog.

Reply