Explicația științifică pentru ca cuplurile se împacă după ce se despart

Aproape jumătate dintre cuplurile care se despart își acordă o a doua șansă. Știința are o explicație și dacă mentalitatea este cea corectă, această a doua șansă nu ar fi o idee chiar proastă. Motivul științific pentru care există a doua șansă este nesiguranța, lipsa certitudinii că despărțirea a fost o decizie corectă. În 2013, un studiu venit de la Universitatea de stat din Kansas a descoperit faptul că jumătate dintre cuplurile reunite confirmă faptul că partenerul s-a schimbat în mai bine  și că nivelul de cuminicare din relație este acum cu totul altul.

De asemenea, într-o serie de studii publicate în revista Social Psychological and Personality Science, cercetătorii de la Universitatea din Utah și cei de la Universitatea din Toronto  au chestionat oamenii în legătură cu motivele pentru care ar fi dispuși să rămână într-o relație sau să renunțe la relație. Motive populare pentru cei care doresc să rămână erau optimismul (speranța că partenerul se va schimba), investiția emoțională în acea relație, obligațiile de familie și teama de necunoscutul care va urma. 66% dintre cei chestionați au spus că vor să rămână într-o relație din cauza intimității și a dependenței pe care au dezvoltat-o pentru partener de-a lungul timpului.

Pe cealaltă parte, oamenii care doreau să părăsească relația au citat distanța emoțională, lipsa de încredere, incompatibilitatea generală care cauzează certuri frecvente. Mai mult de o treime, 38% doresc să părăsească relația din cauza infidelității. În ciuda sentimentelor negative, 49% dintre cei care se gândesc să rupă relația au sentimente mixte. Cercetătorii au ajuns la concluzia că aceste cifre bat cu realitatea, adică cu cele 50% cupluri separate care se împacă. De asemenea, tot potrivit studiilor, persoana care ia decizia de despărțire suferă mai mult pentru că la ea apar dubiile prima dată, nu știe dacă a luat o decizie bună sau nu.

Reply