Ascult-o cu lumina stinsă!

Empatia este o unealtă foarte puternică. Potrivit unui studiu recent, atunci când vine vorba despre înțelegerea sentimentelor celui cu care discutăm, e mai bine să-l asculți cu ochii închiși atunci când îți povestește, când își deschide sufletul în fața ta. Acest studiu a fost publicat în revista American Psychologist și a stabilit faptul că oamenii pot recepta emoțiile celor din jur mult mai bine dacă se concentrează doar pe vocea celor cu care discută, fără să-i mai privească.

Potrivit lui Michael Kraus, autorul acestui studiu, „Oamenii se pricep foarte bine la a converti emoțiile cu ajutorul simțurilor, dar încă din cele mai vechi timpuri, descifrarea acestor emoții a fost studiată doar pe baza expresiilor faciale”. În momentul în care o persoană folosește mai multe surse de informare, nivelul de concentrare scade iar capacitatea de a înțelege gândurile și emoțiile transmise scade de asemenea. În plus, fața poate de multe ori masca adevăratele sentimente.

La acest studiu au participat 1770 de persoane care au trebuit să noteze pe o scară de la 1 la 10 modul în care alte persoane s-au simțit în momentul în care și-au împărtășit emoțiile. O dată cu lumina aprinsă în cameră, o dată cu lumina stinsă. Ei bine, rezultatele au fost destul de surprinzătoare, participanții au putut estima mult mai bine starea de spirit a partenerului care-și povestește emoțiile atunci când lumina din cameră a fost stinsă.

Potrivit lui Kraus, această metodă de ascultare poate avea implicații în viața reală. Ne poate îmbunătăți relațiile de muncă sau relațiile conjugale.

Reply