Se întâmplă uneori să greșim. E firesc, e omenește. Problema apare apoi când vrem să ne cerem scuze pentru faptele/vorbele noastre pentru că ne dorim un mesaj care să fie cât mai bine înțeles și care să aibă succes. Există o rețetă pe care o poți folosi astfel încât să compui cele mai bune scuze așa că dacă te interesează subiectul, rămâi pe-aproape în următoarele 5 minute și o să afli ce ai de făcut.
Rețeta pentru scuzele perfecte
- Compune textul – cercetătorii de la Universitatea din Ohio au ajuns la concluzia că o scuză perfectă trebuie să aibă 6 componente: exprimarea regretului, explicația pentru ce s-a întâmplat rău, conștientizarea responsabilității, promisiunea că nu se va mai repeta, disponibilitatea de a repara situația și nu în ultimul rând, cererea scuzelor propriu-zise. Așadar, textul scuzelor tale trebuie să conțină aceste 6 mari părți dacă vrei să ai succes din punct de vedere psihologic.
- Acordă timp – nu te grăbi să vii cu scuzele imediat ce ai făcut o boacănă pentru că e nevoie de timp. Oamenii au nevoie de timp ca să le treacă supărarea așa că în acest caz, timpul va acționa pentru tine. De asemenea, nu uita că dacă va trece prea mult timp și tu nu-ți ceri scuze, iarăși nu este bine. Așadar, alege o perioadă de timp aflată la mijloc, de obicei după minim 3, maxim 4 zile.
- Alege mediul – poți să-ți ceri scuze face 2 face sau online. Chiar și prin poștă, depinde cât de supărată este persoana respectivă pe tine. Dacă nu vrea să te vadă, clar va trebui să apelezi la un e-mail, SMS, rețele de socializare. De asemenea, dacă alegi să o faci în scris, ai grijă că folosești cuvinte neutre, să nu superi mai tare când tu de fapt încerci să mai domolești apele.
Reply