Iată de ce nu ar trebui să-ți ceri scuze atunci când refuzi o invitație

Bunele maniere uneori exagerează. Există oameni cu foarte mult bun simț care deși nu doresc să dea curs unei invitații, vor să se asigure de faptul că cel pe care-l refuză nu se supără. Ei bine, e posibil ca refuzul + scuzele de rigoare să supere mai tare decât refuzul în sine, lucru scos la iveală de un studiu publicat în Frontiers in Psychology. În prima parte a acestui studiu, cercetătorilor au dat voluntarilor un scenariu să spună NU unui prieten sau unei cunoștințe. De exemplu, unii au trebuit să refuze întâlnirile avansate de cei de pe site-urile de matrimoniale, alții au fost puși să-și refuze prietenii atunci când sunt chemați la petreceri. 39% dintre voluntari au inclus și scuzele de rigoare în momentul în care au refuzat invitațiile, fie ele de orice fel.

Ei bine, acele scuze ar putea să facă mai mult rău decât bine  potrivit acestui studiu. Alt set de voluntari au măsurat cât de tare se simt jigniți în momentul în care sunt refuzați cu răspunsuri ce prezintă și scuze. Aceste scuze nu au făcut nimic ca să mai domolească un pic supărarea refuzului inițial și în majoritatea scenariilor, au făcut pe cei respinși să se simtă chiar mai aiurea.

„Împotriva ceea ce crede majoritatea, scuzele nu fac să se simtă mai bine pe cei respinși” spune Gili Freedman, autorul principal al studiului.

În momentul în care spui că-ți pare rău că refuzi pe cineva, nu faci altceva decât să enervezi și mai tare pentru că forțezi pe cineva să te ierte deși acea persoană nu este pregătită pentru așa ceva.

Reply