Dacă sunteți împreună de mult timp, mai mult ca sigur aveți acest lucru în comun

Extremele se atrag, nu? Ei bine, da și nu. Un nou studiu are să pună la întrebare această veche zicală. Cuplurile ajung să aibă aceleași preferințe și/sau gusturi în momentul în care petrec suficient timp împreună.  Pentru a obține aceste date, cercetători din Polonia și Germania au recrutat 100 de cupluri heterosexuale cu vârste cuprinse între 18 și 68 de ani. În timp ce unele erau împreună de doar 3 luni, alte cupluri s-ar fi bucurat de companie reciprocă chiar și de 45 de ani.

În ce a constat studiul mai exact. Fiecare subiect a mirosit niște bețișoare parfumate: scorțișoară, cafea, lavandă, Coca-Cola, piersică și piele. Aceștia au acordat o notă mirosurilor de la 1 la 5. Participanții au repetat procesul cu spray-uri umplute cu unul dintre cele 5 gusturi elementare: dulce, sărat, acru, amar și picant. Apoi, răspunsurile individuale au fost comparate cu ale partenerului. Potrivit rezultatelor, preferințele în materie de gust/miros ale unui cuplu sunt similare dacă este vorba despre un cuplu cu vechime, în care partenerii au petrecut mult timp împreună.

De ce? Cercetătorii cred că un mediu comun poate încuraja preferințele, le poate adapta. De exemplu, un cuplu poate dezvolta obiceiul de a bea cafeaua dimineața împreună sau poate trăiesc într-un cartier în care miroase a iarbă. De-a lungul timpului, partenerii vor ajunge să placă acești stimuli mai mult decât o făceau la începutul relației. Oricum, asta nu înseamnă că dacă un cuplu are gusturi comune în materie de mâncăruri și/sau arome, este automat un cuplu mai fericit. Studiul a mai scos la iveală faptul că gradul de satisfacție al cuplurilor ce împărtășesc aceleași gusturi este mai mic. Așa că, dacă ești genul de om care caută satisfacție într-o relație, încearcă să stai departe de gusturile comune.

Reply