Putem trece dincolo de chip?

Societatea în care trăim este plină de prejudecăți, niște prejudecăți născute dintr-o educație precară am putea spune. În România fața pe care o ai contează cel mai mult pentru cei din jur și cu toate că suntem conștienți de faptul că este un lucru greșit, continuăm să ne alegem prietenii în funcție de aspectul fizic, iubitele, angajații chiar (majoritatea anunțurilor de angajare conțin sintagma CV + POZĂ). Așadar, de ce nu putem trece dincolo de chip? De ce nu putem să vedem sufletul omului sau capacitatea lui intelectuală?

Pe lângă lipsa de educație, mai contează și obișnuința. Copiii sunt obișnuiți de mici să judece în funcție de frumos și urât, nu în funcție de bine și rău iar chestia asta automat se va răsfrânge în personalitatea acestora pe viitor. Toți părinții vor să-și îmbrace copiii cât mai frumos, să-i aranjeze cât mai cool dar uită că într-o lume ahtiată după cultul frumosului, nu fac altceva decât să alimenteze încă o generație cu combustibil pentru prejudecată.

Putem trece dincolo de chip dacă suntem oameni raționali. Dacă suntem genul de oameni înguști la minte care mereu începem caracterizarea celor din jur cu „Ia uite și la ăla ce față are”, e mai mult decât evident faptul că avem o problemă. Fața omului contează pentru tine cel mai mult? Nu ce are în cap ori în suflet? Mentalitatea aceasta care ne obligă să judecăm după aspectul fizic ne ține în loc din dezvoltare, nu vom ajunge niciodată precum cei din occident dacă nu ne schimbăm mentalitatea.

Evident, ca să-ți schimbi mentalitatea trebuie în primul rând să ai un nivel de inteligență care să-ți permită să-ți dai seama că nu e ok modul în care gândești iar judecând după acest aspect, eu unul, personal, nu cred că vom avea vreodată parte de altă mentalitate în țara aceasta pentru că nivelul de educație este la pământ.

Reply