Despre domnișoarele care scuipă coji de semințe pe stradă

Se întâmplă de multe ori să merg pe stradă și să văd domnișoare cu vârste cuprinse între 12 și 25 de ani care se plimbă agale. Nimic deosebit, însă cum merg ele cot la cot pe stradă, mai scuipă în stânga sau dreapta, depinde de direcția vântului, coji de semințe. Oare la fel fac și domnișoarele din SUA? Merg la braț prin New York și scuipă coji de semințe pe stradă? Cred că domnișoarele astea din România care merg la plimbare pe stradă și mănâncă semințe în același timp, scuipând cojile pe caldarâm, se încadrează perfect în descrierea făcută de Cheloo în piesa Lumea S-a Schimbat: „Avem 10 zdrențe desculțe pe metrul pătrat / Și modele închipuite, fugite noaptea din sat”.

Cred că aceste versuri descriu cel mai bine țăranca modernă, adusă din sălbăticia mediului rural în modernul oraș. Cum mănâncă ea semințe pe tarlaua de la țară, așa le consumă cu stil și la oraș. Problema e că ea are impresia că-i ceva mișto să facă asta. Ea are impresia că se transformă într-o mega divă în momentul în care iese pe stradă pensată, machiată, aranjată, dată cu parfum și… scuipă semințe pe jos. Coji de semințe, pardon.

Domnișoarele care consumă semințe de floarea soarelui sau de dovleac și au prostul obicei să scuipe cojile pe jos, așa, din mers, nu sunt altceva decât niște țărănci emancipate pe sfert și asta doar cu forța. Au fost aduse cu forța de către părinți în civilizație ca să învețe și ele carte, să facă un liceu, poate chiar o facultate. În schimb, ele nu vor să se schimbe, nu vor să se civilizeze. Pierd ore bune în fața oglinzii ca să arate ca niște dive, însă obiceiurile de țărănci nu vor să le abandoneze.

Reply