Pot femeile să conducă mașini la nivel profesionist?

Atunci când spunem mașini ne referim bineînțeles la autoturisme de mici sau de mari dimensiuni. În urmă cu mulți ani, s-a ajuns la concluzia că femeile trebuie să aibă drepturi egale cu bărbații ceea ce e destul de normal. Egalitatea între sexe trebuie să existe în secolul 21. Trebuie să ne desprindem oarecum de vechile metehne cu care societatea se obișnuise până nu demult. Ei bine, dacă sunt femeile egale cu bărbații în drepturi asta nu înseamnă că pot să practice anumite meserii care erau accesibile doar bărbaților până nu demult? Ba da.

În ziua de azi vezi femei pe taxi, vezi femei la volanul unui camion de 40+ tone. Acum, că în societate s-a creat acea prejudecată conform căreia femeia este un foarte prost șofer și că locul ei este la cratiță, este cu totul altceva. Peste tot în lume femeile sunt tratate de la egal la egal, doar că în România mai apar hopuri din cauza acestor prejudecăți. Există femei care lucrează pe camioane și în Suedia, și în Statele Unite, peste tot în lume. Am întâlnit femei pe taxi în România care se plângeau mereu de faptul că ai lor colegi sunt misogini și că nu doresc să le ajute atunci când au nevoie, am întâlnit însă și foarte multe bucătărese care se intitulează șoferițe de camion. Și am întâlnit și șoferițe de camion care conduc mai bine ca un bărbat.

Adevărul este probabil undeva pe la mijloc. Femeile pot să conducă autovehicule la nivel profesionist dar doar dacă sunt lăsate să o facă și dacă sunt oarecum ajutate pentru că este clar un domeniu nou pentru ele. Sper ca pe viitor în România să nu mai existe asemenea diferențieri și asemenea prejudecăți care să spună că locul femeii este la cratiță. Cu timpul se va întâmpla. Sper.

Reply