Cum alegi firma de contabilitate pentru SRL și PFA

În România, există în acest moment peste 500.000 de SRL-uri, PFA-uri, Întreprinderi Individuale și Asociații Familiale. La primă impresie, ar părea că suntem o țară de mici antreprenori, cu toate că puține sunt afacerile care reușesc să se ridice peste medie.

Majoritatea românilor care înființează o firmă, indiferent de forma acesteia o fac pentru că doresc un trai ceva mai bun, nu au neapărat în plan să ajungă să facă importuri din China pentru Statele Unite sau alte minunății, nu doresc cifre de afaceri de milioane de dolari.

Care este cel mai dificil pas în punerea pe picioare a unei mici firme? Ei bine, cred că de departe contabilitate este călcâiul lui Ahile.

Indiferent de forma aleasă, SRL sau PFA (cele mai răspândite forme de companii), cel mai dificil va fi să alegi un contabil serios, un cotabil care să te ajute să te dezvolți acum la început, un contabil care să vrea să te și educe un pic.

Desigur, cei care optează pentru PFA au posibilitatea să se ocupe personal de contabilitate, legea nu-i obligă să angajeze pe cineva cum obligă pe cei cu SRL-uri, dar din această cauză apar cele mai multe probleme cu ANAF-ul și nu numai.

Cei care au PFA-uri duc de cele mai multe ori o contabilitate haotică la ANAF, greșită, declarațiile nu sunt depuse la timp pentru că titularii de PFA nu cunosc legislația fiscală astfel încât să cunoască termenele de depunere și așa mai departe.

E o întreagă nebunie oricum, și la PFA și la SRL așa că dacă ești la început de drum, trebuie să realizezi faptul că e obligatoriu să ai alături un contabil care-ți va purta de grijă cât de cât.

Cum alegi firma de contabilitate pentru SRL și PFA

În primul rând, trebuie să știi că dacă ești în căutare de servicii contabilitate foarte ieftine, ești din start pe drumul greșit. Tu fiind la început de drum ai nevoie de calitate, nu de ieftineală.

Poți căuta o firmă contabilitate București cu experiență, care este pe piață de ceva timp și care poate să se ocupe de SRL-ul tău ca la carte. Întotdeauna am fost de părere că trebuie să apelezi la o firmă de contabilitate în adevăratul sens al cuvântului, asta apropo de cei care preferă doar ștampila contra sumei de 300 d elei/lună, din partea unui contabil particular. Dacă vei merge pe ideea asta de a cumpăra doar ștampila și semnătura, o să ai mari probleme pe viitor.

În al doilea rând, trebuie să mergi la o companie care se ocupă de tot ce înseamnă contabilitate, inclusiv stat la coadă pentru depus declarații și multe altele. Am văzut administratori de SRL-uri care stau pe la ANAF pe la cozi ca să depună nu știu ce declarații.

Păi măi fraților, de ce mai plătiți contabili atunci dacă faceți și munca lor?

Sunt de părere că o firmă care se ocupă de contabilitatea dumneavoastră, trebuie să facă în așa fel încât să vă ușureze munca și să vă ia o grijă de pe umeri, nu să vă complice și mai mult viața.

Acest sfat este valabil chiar și pentru cei care doresc o colaborare contabilitate pentru PFA, unde iar la fel, e cu depus declarații și alte minuni.

Firma care se ocupă de contabilitatea dumneavoastră trebuie să fie un stâlp de sprijin, trebuie să vă ajute astfel încât grija principală să rămână doar cea legată de dezvoltarea business-ului.

Alegeți așadar întotdeauna o firmă de contabilitate serioasă care să vă ia din picioare drumurile la ANAF și alături de care să reușiți să duceți la nivelul următor micul vostru business.

Reply