Aroganța – când este defect și când este calitate?

Aroganța este genul de trăsătură de caracter ce poate fi atât calitate cât și defect. Din păcate, în majoritatea cazurilor este un defect pentru că cei care capătă o asemenea trăsătură nu au cu ce să explice sau să susține o asemenea atitudine. De cele mai multe ori, aroganța este rezultatul unei prea mari încrederi în propria persoană. Luăm de exemplu oamenii care vorbesc mult și prost. Ei întotdeauna cred că au dreptate în toate și lucrurile nu se opresc aici, ei debordează de o aroganță ieșită din comun cu ajutorul căreia iau peste picior pe cei din jur. Aroganța este un defect foarte mare de caracter dacă apare la omul care vorbește mult și prost.

Aroganța este însă o calitate atunci când ea este susținută de inteligență. Din punctul meu de vedere, oamenii inteligenți au voie să fie aroganți și să se folosească de această trăsătură ca de o veritabilă armă îndreptată împotriva proștilor. În România din păcate există foarte mulți proști, hoarde întregi de proști. Oamenii inteligenți sunt mult mai puțin vizibili și să-i găsești este ca și cum ai căuta acul în carul cu fân. Dacă vei descoperi totuși un om inteligent, vei observa că acesta are cu ce să susțină o atitudine arogantă vei observa că aroganța lui nu derivă din prostie ca în cazul menționat mai sus.

Ca să sintetizăm: aroganța care se naște din prostie este foarte des întâlnită într-o țară precum România, aroganța care se naște din inteligență este foarte scumpă la vedere și este cea care ar trebui apreciată. Oamenii inteligenți sunt întotdeauna necesari într-o societate de slabă calitate precum cea din România.

Reply