Politețea este genul de educație care se învață în cei 7 ani de-acasă

Politețea este genul de trăsătură de caracter pe care o ai sau nu. Nu există cale de mijloc pentru că ar suna oarecum ciudat să spui cuiva „Ești un om semi-politicos”, nu? Politețea se moștenește din familie și se cizelează la școală, în primii ani. Evident că politețea este un derivat al bunului simț, nu există politețe la un om lipsit de bun simț sau invers.

Educația este cheia către un caracter politicos, un caracter de gentleman. Dacă nu ai cei 7 ani de-acasă, mai mult ca sigur îți lipsește politețea și când spun politețe nu mă refer strict la acel gest prin care tu bărbat cedezi locul unei femei într-un autobuz aglomerat. Politețea în linii mari înseamnă să fii altruist, să ai bun simț și să fii mereu dispus să cedezi ceva de la tine, un obiect, o postură.

Din păcate, politețea în ziua de azi este pe cale de dispariție și devine din ce în ce mai scumpă la vedere. În primul rând, nu există politețe atunci când există părinți maneliști. Asta e cât se poate de clar iar faptul că manelele predomină în societatea românească, explică într-un fel lipsa celor 7 ani de-acasă și a politeții ca și caracter general al mentalului colectiv.

În al doilea rând, nu există politețe atunci când nu există părinți. Foarte mulți părinți și-au lăsat copiii să se crească singuri și au plecat la muncă în străinătate. E drept, au plecat pentru că au vrut să ofere copiilor un viitor mai bun dar a avea bani nu înseamnă a avea un copil fericit. Atunci când crești fără părinți, crești fără educație. Politețea se naște în cei 7 ani de-acasă…

One Response - Add Comment

Reply