Se întâmplă să greșim de multe ori pentru că realitatea ne confirmă faptul că oamenii sunt departe de perfecțiune. Dacă am fi perfecți probabil că fiecare dintre noi am fi un mic Dumnezeu capabil să-și creeze propria lui lume. În regulă, greșim, uneori mai mult alteori mai puțin dar din ce cauză unora le este atât de dificil să-și ceară scuze? Ei bine, există trei mari motive pentru această cauză…
De ce unora le este foarte greu să-și ceară scuze când greșesc?
- Rușinea – nimic nu este mai rușinos decât să-ți ceri scuze celui căruia i-ai greșit pentru că de obicei oamenii cu bun simț nu mai au putere sau curaj să privească în ochi pe cel păgubit. Deși rușinea e un ATU, poate să te pună în conflicte destul de mari.
- Orgoliul – nimănui nu-i place să recunoască faptul că a greșit. Așa suntem căliți noi, oamenii, vrem să avem întotdeauna dreptate chiar dacă suntem conștienți de faptul că este imposibil. Orgoliul se pune asemenea unui zid în fața scuzelor. Nu putem să ne înjosim, nu putem să recunoaștem faptul că altcineva e mai bun într-un fel decât noi.
- Prostia – e clar că în momentul în care nu-ți dai seama că ai făcut o prostie, nu ai cum să-ți ceri și scuze. Poate doar dacă ți-ai lega o pancartă cu „Scuze” de gât pe care să o vadă cei cu care interacționezi dinainte să treci la treabă.
Cele trei, rușinea, orgoliul și prostia sunt cele trei mari piedici în salvarea unor relații de iubire sau de simplă amiciție. Două vorbe pot lega prietenii veșnice între oameni dacă sunt spuse la timp: „Scuză-mă”. Poate că într-un viitor mai îndepărtat când mentalitatea se va fi schimbat în România, nu ne va mai fi atât de greu să ne cerem scuze în momentul în care greșim.
Reply