De ce romanii nu merg la psiholog?

Acest bau bau numit psiholog este atat de benefic pentru noi, pacat ca nu ne dam seama. In strainatate, oamenii merg la psiholog de fiecare data cand au o problema sentimentala sau pur si simplu ajung in impas. Psihologul este un om care te poate ajuta sa gasesti o solutie pentru problema ta.

In Romania desi sedintele la psiholog sunt decontate de CASS, din cauza mentalitatii, oamenii sunt fortati sa stea departe de rezolvarea problemelor. In Romania daca te duci la psiholog esti automat privit drept un om nebun, un om cu probleme psihice care va fi automat marginalizat.

Romanii nu merg la psiholog si din cauza faptului ca se cred a tot stiutori. Cred ca suntem singura natie de pe planeta a carei oameni au impresia ca detin rezolvare la orice. Buna, proasta, romanul are rezolvare la orice problema si nu se sfieste sa dea si sfaturi.

Se bazeaza pe ce-a auzit in stanga si in dreapta, fara sa se informeze asupra veridicitatii celor auzite. Drept urmare, nici solutiile la probleme nu sunt cele mai bune… Pai atunci cand crezi ca le stii pe toate, e normal ca nu o sa te duci niciodata sa te sfatuiesti cu nimeni.

Sunt curios, cati dintre voi ati cautat macar o data un cabinet de psihologie in Bucuresti? Probabil nu prea multi la ce mentalitate colectiva exista in societate. Parca tara s-a impartit in trei categorii aproape perfect egale dupa cum urmeaza:

  • Exista oamenii care cred in Dumnezeu si care atunci cand au o problema se duc sa se sfatuiasca cu… preotul.
  • Exista oamenii care nu cred in Dumnezeu si sunt atat de plini de prejudecati, incat nu vor calca niciodata intr-un cabinet al vre-unui psiholog, cot la cot cu “nebunii”…
  • Exista oamenii care sunt open minded si incearca sa traiasca o viata cat mai sanatoasa, din care psihologul face parte de fiecare data cand apare o problema…

Ei bine, din pacate, ultima categorie de oameni, cei care realizeaza cat de important este sa discuti cu un psiholog, este o categorie care incepe sa se diminueze. Nu am stat atent sa vad care dintre celelalte doua categorii incepe sa isi mareasca proportiile, nu asta e important. Important este sa realizam cat de benefic este pentru sanatatea noastra sa consultam omul care trebuie la momentul potrivit.

2 Comments - Add Comment

Reply