Sinceritatea. Ce este? Ce rol joaca si cine o are in caracter?

Capacitatea unui om de a nu minti defineste intr-un fel sinceritatea, desi aceasta trasatura de caracter poate sa imbrace mai multe forme. Chiar daca societatea avanseaza din ce in ce mai mult pe zi ce trece, observ ca suntem tot mai putin sinceri unii cu ceilalti. Poate ca ne dezvoltam intelectual si ne dam seama de faptul ca daca nu mintim nu ne putem duce la indeplinire planurile, nu putem obtine ceea ce ne dorim. Asa o fi oare? Se pare ca da, intr-o societate stramba precum cea romaneasca, minciuna si bataia de joc sunt ceva la ordinea zilei. Nu mai stii in cine sa ai incredere, nu mai stii cine minte si cine nu.

Sinceritatea este motivul principal pentru care noua, ca natie nu ne merge bine, sau cel putin unora dintre noi. Atata timp cat o sa fim hoti, mincinosi, imbuibati, o sa ne fie foarte bine in tara asta. Probleme vor avea doar cei sinceri, oamenii cinstiti care nu vor fi in stare niciodata sa fure, sa isi bata joc de nimeni si de nimic pentru a-si atinge ei scopul.

Problema este ca o natie are nevoie de un echilibru si de un curent prepoderent pozitiv pentru a da inainte, iar in Romania exista un curent preponderent negativ care ne trage inapoi din pacate. Da, acest curent este o masa de oameni nesinceri.

Ce este sinceritatea in Romania?

Sinceritatea in Romania este atributul celor saraci, bolnavi si otraviti incet incet de atitudinea sfidatoare a celor nesinceri. Desi as fi inclinat sa cred ca sinceritatea este pe cale de disparitie, realitatea ma contrazice. Daca nu ar fi atatia oameni saraci, as inclina sa cred ca nu mai exista. Exista oameni cinstiti care traiesc din propriile salarii si nu cer nimic de la nimeni, nu ia nimic cu forta. Isi dramuiesc leul asa cum au invatat de mici copii si se multumesc cu ce au. Mi-e rusine sa zic, sinceritatea in Romania este o rama, o rama in care poza fraierilor este expusa zilnic, ora de ora, minut de minut.

Sinceritatea este atributul omului simplu, fara vila si fara masina scumpa. Automat cel cu vila si cu masina scumpa devine nesincer in momentul in care este pus sa isi justifice vila si masina. Dintr-un salariu de om cinstit nu poti sa iti iei nici masina scumpa nici sa iti construiesti vila la 30 de ani.

Ce rol mai are sinceritatea din moment ce nu aduce bunastare?

Da, sinceritatea aduce saracia, nu bunastarea, insa daca nu ar exista putina sinceritate, cred ca ar exista un dezechilibru prea mare. Nu putem sa fim toti o natie de hoti, nu? Intotdeauna trebuie sa existe actiune-reactiune, putere si opozitie, sinceritate si minciuna, bine si rau… Sinceritatea este simbolul binelui in lume si acesta este motivul principal pentru care inca exista. Lumea incojuratoare desi pare a fi condusa de un Dumnezeu ascuns dupa nori, este guvernata de doi factori: puterea binelui si puterea raului.

Pe langa acest simbol principal, sinceritatea mai are rolul secundar de a uni doi oameni. Da, ma refer la cuplurile de indragostiti care vor nu vor, trebuie sa fie sinceri. O relatie de lunga durata si eventual o casatorie nu se poate baza pe minciuna desi stim cu totii ca se mai intampla si asta. Cu toate exemplele negative pe care le putem zari, cu siguranta cuplurile ce ajung la nunta de argint au fost sincere. Cam acesta este rezultatul sinceritatii totale: o persoana care si ea este la randu-i sincera cu tine si iti va fi alaturi la rau… Caci la bine stim cu totii cum vin mustele…

Sinceritatea intr-o relatie este ceva destul de rar in ziua de azi, cu totii auzim de fete care insala si de barbati care se duc la alte femei desi au alaturi mai mult de cat merita. Asta este societatea romaneasca cladita in 25 de ani de capitalism si de libertate. Cand esti liber dar nimeni nu te educa, faci prostii. Unii invata din greseli si se schimba, altii nu. Perpetueaza in aceeasi gresala fara probleme…

E destul de greu in ziua de azi sa iti gasesti jumatatea si asta pentru ca oamenii nu mai sunt sinceri si nu se mai deschid. Unii nu stiu si nu vor sa fie sinceri si altora le e frica sa mai fie sinceri dupa ce au fost raniti. Din aceasta cauza, probabilitatea sa gasesti pe cineva compatibil care sa fie dispus la sinceritate totala, e foarte mica.

Femeile spun ca toti barbatii insala. Nu este asa. Barbatul care insala poate nu primeste cva ce are nevoie sau poate e genul de om incapabil de sinceritate. Doar doua variante sunt… Femeile care insala la fel… Nu exista curve sau fustangii. Exista doar oameni care au nevoie de altceva sau oameni nesinceri.

Tu? Esti sincer? Un gentleman este intotdeauna sincer cu sine si cu cei din jur.

 

 

Reply