E bine sa fii sensibil? Parerea unui Gentleman

Sensibilitatea este o trasatura definitorie a caracterului uman, problema este ca nu toti oamenii sunt la fel de sensibili si asa apare intrebarea fundamentala: de ce? De ce unii sunt mai sensibili si altii mai tari, mai “de piatra”… Totul se rezuma la tiparele care alcatuiesc constiinta si care se regasesc in fiecare molecula a noastra. Constiinta este cea care dicteaza absolut totul, insa evenimentele care se petrec in viata noastra zi de zi pot mari aceasta cantitate de sensibilitate ce se regaseste in personalitatea feicaruia dintre noi.

Cine sunt cei sensibili?

Femeile sunt intotdeauna cele care sunt mai sensibile de cat barbatii, insa acest lucru nu este intotdeauna o regula. Sensibilitate exagerata au de obicei persoanele care au avut multe greutati in viata, cei saraci, cei umiliti, oameni care au trait anumite experiente negative in viata de zi cu zi, nu vreau sa le numesc traume, insa aceste evenimente i-au lasat marcati.

Cei sensibili pot sa inteleaga multe lucruri, pot sa simta. Emotiile sunt cele care vorbesc pentru noi atunci cand cuvintele sunt de prisos. Emotiile sunt cele care apar inainte de orice gand sau cuvant. Oamenii foarte sensibili sunt foarte pasinici si de multe ori retrasi, marginalizati de o societate axata pe opulenta si persoanlitate colerica.

Continuand ideea pe care o incepusem mai sus, oamenii sensibili ajung sensibili datorita greutatilor si rautatilor celor din jur. Nu toti sunt cei care au parte de o copilarie fericita si din acest motiv, supararile si frustrarile genereaza o sensibilitate mult mai ridicata in raport cu orice lucru. Sunt multi care au crescut fara parinti, care au fost abandonati, care au fost abuzati in copilarie si asa mai departe. Ei sunt de obicei cei mai sensibili pentru ca stiu ce inseamna sa nu ai, sa nu ai un parinte, sa nu ai o casa, o jucarie, liniste si asa mai departe.

Oamenii care “nu au avut” si au ramas marcati de lipsuri sunt capabili sa inteleaga mult mai multe de cat cei care au crescut sau au trait departe de griji si probleme.

Cine sunt cei insensibili?

Cei insensibili dupa cum spuneam sunt oamenii care au crescut avand de toate la nas, parinti, jucarii, bani, o copilarie fericita, o viata linistita in continuare, oameni care sa ii ajute la tot pasul. Discutam aici despre acele persoane care de obicei au obtinut intotdeauna ce si-au dorit de la viata, de obicei fara sa se chinuie prea mult. Conjunctura a fost de partea lor si au fost feriti de lipsuri.

Cei insensibili nu sunt capabili sa inteleaga saracia, sa inteleaga tristetea. Au lumea lor din care si sa vrea, nu mai pot sa se coboare. Si stai si te gandesti de multe ori de ce ei, cei insensibili duc o viata indestulata din care nu le lipseste nimic, iar tu, om sensibil care poti intelege mai multe, intoteauna tanjesti dupa ceva. Nu as vrea sa spun ca cei insensibili sunt mai slab dotati intelectual, insa cam acolo imi bate gandul de multe ori si la zicala “Prostii sunt fericiti in lumealor mica”… Probabil ati observat faptul ca atunci cand e de ajutat, de donat, cei saraci sunt cei care sar cu banii, nu cei bogati. Bogatii cei insensibili habar nu au ce inseamna sa nu ai. Saracii, care nu au destul de des, pot sa inteleaga problema si sa “cotizeze” cu putinul lor.

Conjunctura a facut ca unii sa se trezeasca regi si altii sclavi. Unii sa aiba si unii sa nu aiba. Unii sa iubeasca si altii nu. Unii sa aiba Ferarri si altii Dacie. Unii sa traiasca in SUA si altii in Romania sau Congo… Putea fi oricine in Congo dar si in Sua si sansa era 1 la 1miliard, exact ca sansa ca tu sa te nasti.

Cum e mai bine sa fii? Sensibil sau insensibil?

Intrebare de baraj, doar ca totul se rezuma la experiente de viata stocate in tipare de constiinta. Din punctul meu de vedere, un Gentleman nu poate sa fie insensibil. Nu ar mai avea bune maniere, nu ar mai stii sa vorbeasca frumos, nu ar mai putea sa se poarte frumos cu femeia, alt personaj sensibil din peisaj. Un gentleman are intotdeauna o sensibilitate aparte, mult mai ridicata fata de ceilalti barbati, lucru care se reflecta in modul in care vorbeste, se poarta, se imbraca.

Desi multi spun ca nu e bine sa fii sensibil pentru ca rautatile puse la suflet te distrug din interior catre exterior, eu sunt de parere ca fiecare este asa cum trebuie. Daca conjunctura a facut ca unii dintre noi sa stea departe de probleme si sa fie mai reci, sa nu-i judecam. Fiecare are viata lui si trebuie sa se ingrijeasca de ea. Daca stai bine sa te gandesti, rautatile puse la suflet au rostul lor si ne asigura faptul ca noi, cei care punem la suflet, nu vom fii niciodata capabil de rautatile celor care ne jignesc. Sensibilitatea te face diferit in sensul bun al cuvantului.

Reply