Gelozia – utila sau nu?

Intr-o relatie nu exista egalitate in ceea ce priveste sentimentul de iubire. Intotdeauna unul dintre cei doi va iubi mai mult si de obicei acela va avea de suferit. Atunci cand iubesti nu te multumesti cu putin, asta-i sigur, vrei mai mult, vrei sa primesti cel putin la fel de mult cat oferi. Ei bine, oamenii sunt foarte diferiti, unii pot sa iubeasca mai mult altii mai putin. Nu exista o regula care sa oblige egalitate in sentimente si chiar daca ar exista, nu ar putea nimeni sa o aplice.

Ce este gelozia?

Pe langa faptul ca nimeni nu poate garanta egalitatea de sentimente intr-o relatie, exista si gelozia. Gelozia este acel sentiment care te face sa te indoiesti de fidelitatea partenerului. Cei care sunt gelosi sunt cei ce de obicei iubesc mai mult si au impresia ca nu primesc pe cat ofera. De cele mai multe ori, au aceasta impresie crezand ca este o alta persoana la mijloc. Uneori poate sa fie adevarat, alteori nu. Gelozia este cea mai simpla dovada ca cineva te iubeste si de cele mai multe ori, din pacate, gelozia se transforma in altceva, intr-o sabie care taie radacinile relatiei indiferent cat de ancorata in concret pare sa fie aceasta.

De cele mai multe ori, barbatii sunt cei gelosi, cei care acuza de infidelitate si de cele mai multe ori aceasta gelozie dusa la extrem se transforma intr-o posesivitate greu de suportat. Unii barbati exagereaza si din cauza faptului ca tin prea mult la o femeie incep sa ii ingradeasca viata, sa ii interzica sa faca anumite lucruri, sa se intalneasca cu anumite persoane. Prea multa dragoste poate sa puna capat unei relatii tensionata peste masura din cauza geloziei.

Cine este gelos?

Sa fii gelos nu este intotdeauna un lucru rau daca nu sari calul. Sa fii gelos inseamna ca iubesti persoana respectiva, indifernet ca esti barbat sau femeie. Chiar daca barbatii detin pondere majoritara atunci cand discutam despre gelozie, am intalnit si femei foarte geloase. Gelozia este buna atata timp cat exista intelegere si incredere intre parteneri, nu strica niciodata sa faci pe suparatul din cauza faptului ca iubesti… Totusi, nevoia de a controla viata partenerului se transforma incet incet intr-un lucru destul de greu de suportat pentru acesta.

Am spus intotdeauna ca intr-o relatie este nevoie de incredere si de spatiu, libertate. Cei doi trebuie sa se inteleaga reciproc si sa se iubeasca. Atunci cand gelozia incepe sa restrictioneze libertatea celui pe care il iubesti, lucrurile se complica si relatia incepe sa se deterioreze. Primul semnal de alarma ca cineva sare calul il reprezinta certurile din nimic, apoi urmeaza bataia, apoi teroarea… Ma refer aici la barbatii gelosi, nu poate o femeie sa bata si sa terorizeze fizic un barbat (cred).

Cand este gelozia utila si cand nu?

Gelozia poate sa fie utila atunci cand se cer dovezi pentru existenta sentimentlui. Un om gelos simte destul de multe pentu partenerul de viata. Cand il vezi gelos stii cu siguranta ca te iubeste pentru ceea ce esti, nu pentru bani, nu pentru interese. As putea spune ca gelozia este cea mai simpla declaratie de dragoste sincera, imposibil de falsificat.

Gelozia nu este utila atunci cand isi da mana cu prostia. Gelozia unui barbat prost poate sa duca la destramarea relatiei si la transformarea sentimentului de iubire, in ura. Un barbat gelos fara motiv e un barbat care iubeste dar cand incepe sa ingradeasca drepturi, sa dea ordine, sa bata, sa ameninte, e un barbat prost. Tot ce spun este ca e nevoie de putina ratiune pentru ca nu toate femeile sunt curve sa insele la tot pasul. Sunt de acord, exista si asemenea exemple, insa nu trebuie sa facem din aceste cazuri particulare o teama ca si femeia noastra e la fel.

Repet, unde exista incredere cu siguranta exista si gelozie, insa daca se trece limita totul se duce in van. Brabatii sunt gelosi daca femeile se uita la alti barbati pe strada, daca poarta conversatii cu fostii iubiti, daca stau la taclale pe Facebook cu alti barbati, daca se duc in club si danseaza cu fosti prieteni, daca, daca, daca… Barbatii sunt gelosi din orice activitate care implica un alt barbat. Nu am vazut niciodata un barbat gelos ca iubita lui se vede cu o fosta colega de liceu sau orice alta femeie…

Din punctul meu de vedere, daca vrei sa fii un gentleman, trebuie sa fii gelos dar sa nu intreci masura. Trebuie sa iti dai seama pana unde poti sa intinzi coarda si mai ales daca este un lucru bun sa o intinzi. Femeia are nevoie sa vada ca o iubesti fara sa ii spui asta, insa nu-i ingradi libertatea, nu ii schimba obiceiurile. Am observat faptul ca intr-o relatie nou inceputa, barbatul, din gelozie are obiceiul sa indeparteze fata de anturajul ei si de prietenii – amicii cu care se intalnea pana nu de mult. Ei bine, nu… Asa nu… Trebuie sa ne bucuram de libertate atunci cand iubim, nu sa ne legam aripile cu lanturi, aripi care pana nu de mult ne faceau sa ne simtim liberi si impliniti.

Reply