Emotia cu ochii inchisi

Sau despre ipocrizia unei societati

Emotia incepe sa nu mai fie inteleasa si nici dorita in adevaratul sens al cuvantului. Incepem sa fim influentati din ce in ce mai mult de aspectul fizic si sa veneram cultul frumosului in detrimentul unei emotii 100% autentice. Am spus intotdeauna faptul ca viata sau lumea inconjuratoare nu sunt nici pe departe ceea ce par. Scopul nostru pe pamant nu este acela de a ne distra cu cele mai frumoase exponate, ci sa inmagazinam cunostinte. Trebuie sa invatam continuu si sunt de parere ca nu vom invata niciodata nimic atata timp cat ne pierdem in amanunte precum frumusetea.

Aspectul fizic, motiv de ipocrizie

Exista 3 categorii de oameni atunci cand discutam despre acceptarea frumosului in viata noastra. Exista cei care vor doar frumusete si nu le pasa de altceva, exista ipocritii care se tavalesc pe jos ca pentru ei conteaza mai mult sufletul de cat aspectul fizic, iar la urma avem oamenii care nu pun deloc accent pe aspectul fizic. Cei din urma sunt de multe ori oameni greu incercati de viata care constinetizeaza ca e crucial sa ai alaturi de tine o fiinta care sa inteleaga lucruri, nu sa arate bine.

Prima categorie, cei care sunt interesati doar de aspectul fizic si nu dau doi bani pe caracter, personalitate, compatibilitate, putere de intelegere, ajutor, sunt cei mai multi in Romania actuala. Acestia sunt niste oameni plini de prejudecati cu o gandire destul de limitata. De obicei sunt oameni care nu au un viitor bine pus la punct si nici nu pot raspunde clar la interbarea “Ce stii sa faci?”. Fara meserie si fara placerea de a munci.

Categoria secunda, ipocritii. Ipocritii sunt si ei destul de numerosi, sunt genul de oameni care au grija sa-si cladeasca o imagine de om sufletist, care pune accent pe sentiment, emotie, intelegere. In realitate, ipocritul nu face nimic din ce spune, este exact ca cei din prima categorie pentru care aspectul fizic este crucial. Cati dintre voi nu ati auzit fete care se tavalesc pe jos de sinceritate cand v-au spus ca pentru ele aspectul fizic nu conteaza? Bineinteles ca multe. In realitate, lucrurile nu stau chiar asa.

Ultima categorie, cea a oamenilor pentru care aspectul fizic nu conteaza deloc este o categorie aparte. Acesti oameni sunt foarte putini la numar si printre trasaturile lor de caracter se evidentiaza altruismul, sinceritatea, sensibilitatea, simplitatea, seriozitatea. Cu alte cuvinte, dupa cum spuneam si mai sus, sunt oameni care au trecut prin greutati si au putut realiza ce inseamna sa ai alaturi un binbelou sau un om.

Dupa parerea mea, cele trei categorii, daca le-am face o reprezentare procentuala, cred ca ar fi cam 60% categoria numarul I a celor pentru care aspectul fizic conteaza musai, 35% ipocritii adica categoria a II-a, 5% sunt cei care nu pun deloc baza pe aspectul fizic. Cred ca este o reprezentare destul de reala a societatii romanesti contemporana.

Emotia exista in mintile inteligente si in sufletele incercate

Am spus de multe ori faptul ca societatea romaneasca se afla intr-o continua degradare din punct de vedere al inteligentei. Un om inteligent nu are prejudecati, nu caracterizeaza omul in functie de frumos – urat si nu se ghideaza dupa frumusete precum floarea soarelui dupa cel dintai astru. Mai lipsesc din societate bunul simt si respectul fara de care nu se poate cladi o mentalitate fara prejudecati.

Sufletele incercate de asemenea pot sa perceapa lumea altfel, pot sa perceapa emotia in adevaratul sens al cuvantului pentru ca nimic nu se compara cu ajutorul venit la nevoie exact de la persoana potrivita. In acele momente, iti dai seama ca te-a ajutat o persoana, nu frumusetea ei.

Ce este emotia si ce legatura are cu frumusetea?

Nu cred ca exista o definitie exacta pentru emotie, insa cu totii o simtim la un moment dat. Emotia pura nu este influentata de factori externi precum aspectul fizic sau banii. Emotia o simti atunci cand exista in jurul tau un motiv. Nimeni nu stie cum se se formeaza sau care sunt factorii care o produc cu exactitate. Important este faptul ca unii dintre noi constientizeaza faptul ca este mai importanta de cat prejudecata, macar 5% din noi.

Toti vrem sa ne simtim iubiti mai devreme sau mai tarziu si din fericire, cei care pun accent pe aspectul fizic, isi dau seama tarziu de faptul ca este o gresala. Acest moment vine in jurul varstei de 40 de ani cand frumusetea incepe sa paleasca. Da, frumusetea este trecatoare si bineinteles ca nu ne putem astepta de la tanara generatie sa inteleaga acest lucru. Tinerii nu pot intelege aceasta realitate din acelasi motiv pentru care nu sunt in stare sa isi cladeasca un viitor stabil. Nu sunt in stare sa gandeasca pe termen lung si sa isi faca planuri. Cum poate un tanar incapabil sa isi planifice viitorul, cariera, viata, sa inteleaga faptul ca frumusetea este trecatoare?

Dupa cum spuneam, in cel mai bun caz oamenii se trezesc la realitate atunci cand ajung la 40 de ani si trofeul lor este o baba. Tineretea le-a trecut si au simtit doar o emotie falsa, nu una de durata, nu una reala. E atat de important sa ai langa tine o persoana care te simte, care te pune mereu pe primul loc si asta nu din cauza faptului ca arati bine. Si e atat de important sa realizezi treaba asta atunci cand esti tanar, nu cand ajungi la 40 de ani si ti-a trecut jumatate din viata.

Emotia este in stransa legatura cu frumusetea intr-o tara ca Romania unde cei din jur te judeca dupa cum arati si nu cred ca se va schimba ceva in viitorul apropiat. Parca prea ne-am lipit de cultul frumosului propagat pe retele de socializare, la televizor, in ziare. Parca mai avem nevoie si de oameni capabili sa simta emotii, sa le traiasca si sa le duca la nivelul urmator. Avem nevoie de oameni romantici, de oameni inteligenti. Tu? Poti sa simti emotie cu ochii inchisi? Fara sa vezi aspectul fizic?

 

One Response - Add Comment

Reply