Cele mai mari greseli pe care tinerii pana in 25 de ani le comit
O parte din tinerii din ziua de azi gandesc putin si prost, asta nu-i nici o noutate. Faptul ca jumatate dintre acestia pica examenul de Bacalaureat in fiecare an, spune multe despre nivelul de inteligenta existent in momentul actual in societate, in tanara societate.
E clar ca nu ne putem astepta ca acesti tineri sa ia si decizii inteligente, care sa-i ajute ulterior la o dezvoltare profesionala si sociala ca la carte. Nu as vrea sa ma refer la absolut toti tinerii din Romania, asa ca o sa ne limitam la sa zicem un 45 – 50% din totalul acestora. Cam cei ce pica examenul de Bacalaureat, sa fim sinceri pana la capat.
Iata cele mai mari greseli pe care tinerii pana in 25 de ani le comit
- Se casatoresc fara sa se cunoasca. Desi in strainatate sunt puse pe primul plan cariera si locuinta, la noi se pare ca este invers. Tinerii aleg sa se casatoreasca pana in 25 de ani si mai ales fara sa se cunoasca. Am auzit de nunti facute la o luna dupa ce mirii s-au cunoscut. Majoritatea nuntilor cu miri sub 30 de ani ajung de cele mai multe ori niste esecuri, divorturi. Sunt de parere ca la 20 de ani inca nu esti matur, inca nu stii ce vrei de la viata sau de la partener. E clar ca cei care se casatoresc fara sa se cunoasca vor divorta 2, 3, 5 ani mai tarziu. Se vor trezi intr-o dimineata si isi vor da seama ca persoana potrivita nu este sotul / sotia.
- Dau nastere la copii din gresala. Cate tinereti stricate de un copil adus pe lume din gresala am vazut si am auzit, nu-mi ajung degetele de la maini sa le enumar. Un copil trebuie sa fie un dar de la Dumnezeu, un motiv de bucurie, nu unul de tristete si de panica. Tinerii pana in 25 de ani cam fac copii accidental si asta are legatura stransa cu nivelul lor de inteligenta. Un copil trebuie adus pe lume NUMAI atunci cand exista stabilitate atat in cuplu cat si financiara si sociala. Un copil costa foarte multi bani si daca apare in momentul in care tu investesti in tine si in cariera ta, e clar ca tu vei ramane pe loc cu cariera, banii fiind redirectionati catre copil.
- Fac credite de consum la banca. Odata ajunsi in campul muncii pe salariul minim pe economie, tinerii isi restrictioneaza viitorul prin creditele de consum facute pentru a-si cumpara o masina sau electronice mai scumpe. Salariul minim pe economie nu este capabil sa intretina un singur om pentru o luna de zile, de ce sa mai dai aproape jumatate din el catre banca? Am trecut prin asta si va spun ca trebuie sa stati departe de credite si de banci. Odata intrat pe usa bancii, viitorul tau va fii restrictionat pentru urmatoarele 60 de luni atata timp cat muncesti pe 800 de lei.
- Lasa cartea pe ultimul loc. Dupa ce termina liceul, cu sau fara diploma de Bacalaureat, tinerii sunt tentati sa plece la munca in strainatate in tari precum Spania, Italia, Germania. Problema este ca de la spartul semintelor pana la munca, e cale lunga. Majoritatea celor care vor sa plece ori pe TIR (ca doar suntem tara soferilor de camion) ori pe la cules de fructe, habar nu au ce inseamna munca fizica. Au impresia ca sa conduci un camion de 40 de tone 10 ore pe zi e floare la ureche, sa stai aplecat 6 sau 8 ore la cules de capsune iarasi la fel, o nimica toata. Cartea nu trebuie abandonata atunci cand apare mirajul celor 1000 de euro pe luna. Sunt bani multi, insa eu sunt de parere ca e mai ok sa muncesti cu pixul si hartia de cat cu spinarea mai ales atunci cand nu ai tinut o lopata in mana niciodata. Ai timp sa te duci pe tir si la 30 de ani, la 40 de ani. Mai intai fa-i o facultate sau macar ia-ti bac-ul. Investeste in tine si in viitorul tau.
A gresi e omeneste dar de ce nu intelegem ce si unde gresim?
A gresi e omeneste, insa ce faci atunci cand vezi pe cineva ca greseste la infinit? Am observat ca acesti tineri mai slab dotati intelectual, gresesc de 10 ori in acelasi punct fara sa fie capabili sa vada gresala, sa o analizeze, sa o inteleaga si sa o rectifice. E foarte important sa invatam din propriile greseli, nu sa le facem la infinit ca un calculator prost programat. Suntem oameni si avem constiinta, asa ca ar trebui sa o folosim.
Se spune ca omul din greseli invata, insa ce facem cu acesti tineri ce nu pot sa invete nimic? Ideal ar fii sa invatam din greselile altora, nu din ale noastre proprii si personale. Cu toate acestea, vedem tineri pana in 25 de ani care desi fac accident din cauza vitezei ii vezi circuland tot cu viteza, vezi tineri care au mentalitate de tepari si desi li se da peste bot de 10 ori, nu renunta la ea, vedem tineri care nu sunt in stare sa-si gaseasca un loc de munca din pricina lipsei de calificare, insa nu se duc la un curs sa invete o meserie.
Toate aceste probleme sunt in stransa legatura cu nivelul de educatie. Atata timp cat vom continua cu un sistem de invatamant imbatranit si incapabil sa mai starneasca pasiuni, vom vedea tot mai multi tineri ce gresesc in momente esentiale ale vietii lor. Multi or sa spuna ca e treaba parintilor sa-si educe copiii in prima instanta si nu-i contrazic. Adevarul este ca nici parintii nu fac treaba prea buna.
Se pare ca discutam despre un cerc vicios pentru care inca nu am gasit o solutie. Asteptam insa schimbarea de mentalitate care va face posibila iesirea din acest cerc. Candva se va indrepta aceasta societate desi de multe ori nu mai avem nici o speranta in acest sens. Cu siguranta, schimbarea va porni tot de la acesti tineri pe care astazi ii criticam si le scoatem in evidenta incapacitatea de a judeca corect viata.
Reply