Femeia moderna

Cred ca putem cu totii sa constatam diferentele intre femeile anilor 80 – 90 si cele din ziua de azi. Daca in trecut, femeia avea ca prioritate in viata gospodaria, in ziua de azi este foarte independenta, doreste libertate si cat mai putine compromisuri.

Gospodina anilor 80 – 90, a disparut? Femeile din ziua de azi nu mai gatesc, nu mai calca, nu mai spala? Adevarul este ca acestea petrec foarte mult timp investind in propria imagine si nu mai sunt atrase de activitatile casnice. Nimeni nu este de vina pentru aceasta schimbare, este directia urmata de societate in cei 25 de ani de capitalism. Ar fii ciudat sa ne apucam acum sa gasim vinovati, vinovati suntem cu totii atata timp cat constatam ca aceasta directie nu este una tocmai favorabila.

Dupa cum spuneam, femeia contemporana este independenta. Nu accepta sa primeasca ordine de la nimeni, nici macar de la barbat. Vrea sa invete, sa termine o facultate, sa faca o cariera. Femeia moderna este independenta si vrem sau nu sa recunoastem, noua barbatilor nu ne prea convine acest lucru pentru ca noi ne dorim genul de femei care sa aiba grija de o casa, sa creasca copii, sa faca mancare.

Barbatii intotdeauna or sa isi doreasca o gospodina, exceptand cazurile in care sunt putred de bogati si isi permit sa aiba un bucatar personal. De la un anumit nivel social in sus, vezi altfel lucrurile. Atunci cand ai de toate, nu-ti mai faci grija de cat de aspectul fizic, e tot ce-ti trebuie.

Daca in trecut femeia era in totalitate supusa barbatului si inca de la inceput avea orizonturile limitate de un mod general de a fii, un mod de a fii generat de societate, astazi femeia are vise din cele mai marete. Intalnim femeia pe front, in sala de operatii, intalnim femeia primar, impresar si asa mai departe. Vedem cum a evoluat societatea la nivel mondial, nu e doar ceva local, romanesc.

Grija pentru propria persoana a devenit problema principala a femeii moderne pentru ca traim intr-o societate cladita pe cultul frumosului. Cu cat arati mai bine, cu atat ai ocazia sa iti deschizi niste usi mai importante in viata. Daca esti genul de femeie care are si ceva in cap, atunci succesul este asigurat.

Nu cred ca are rost sa fim misogini si sa spunem ca femeile care reusesc in viata reusesc doar din cauza faptului ca arata bine. E drept, sunt N cazuri de acest gen, dar sa nu generalizam. Probabil sunt si mai multe cazuri de femei care reusesc prin propriile forte, pe buna dreptate cum s-ar zice, insa nu le mediatizeaza nimeni. In Romania secolului 21, se mediatizeaza Tonciu, Buruiana si Mantea.

Cum ramane totusi cu gospodina pe care ne-o dorim cu totii? Ei bine, femeia moderna invata pe parcurs sa faca de toate, dar in plan secund ce-i mai putin important, sau mai bine zis lucrurile de care depinde mai putin. Femeia moderna stie si carte, are un job bine platit, nu sta la cheremul nimanui si este si o gospodina desavarsita.

Cum reuseste sa le faca pe toate? Asta inseamna evolutia. Evoluam din punct de vedere tehnologic dar si din punct de vedere intelectual. Suntem mai inteligenti pe generatie ce trece chiar daca in ziua de azi sunt scosi in evidenta cei incapabili sa ia examenul de bacalaureat.

Femeia moderna e dificil de abordat pentru ca nu mai e acea fire romantica ce da pe spate la tandreturi si vorbe frumoase. Are interesele ei bine stabilite dupa care se ghideaza atunci cand isi cauta un partener. Stie ce vrea de la viata si stie cum sa caute exact ceea ce isi doreste. Cu toate acestea, tuturor ne place aceasta femeie moderna si avem asteptari tot mai mari de la ea pe zi ce trece.

Pentru tine, ce inseamna femeia moderna?

Reply