Mai au valoare bunele maniere in societatea contemporana?

Bunele maniere evolueaza si ele odata cu societatea. Nu va ganditi nici macar pentru o secunda la faptul ca bunele maniere din secolul 18 sunt aceleasi cu cele de astazi, adica din secolul 21. Bunele maniere exista inca, desi multi ar spune ca s-au diluat atat de mult pana cand au devenit insesizabile. Intreaga lume a fost diluata din punct de vedere al sentimentului comparativ cu secolele trecute. Pe masura ce am avansat , am devenit niste fiinte tot mai dure, bazate inca pe niste sentimente tinute sub control destul de bine. Daca in secolele trecute romantismul si declaratiile de dragoste erau ceva la ordinea zilei, astazi, rar de tot mai vezi asa ceva. Si da, romantismul si declaratiile de dragoste inglobeaza intr-un fel si bunele maniere.

Cat de raspandite mai sunt bunele maniere?

Bunele maniere sunt atat de raspandite, incat atunci cand le vezi, imediat ies in evidenta. Eram ironic deci… Bunele maniere nu prea mai exista sau hai sa fim mai ingaduitori si sa spunem ca si-au diluat din consistenta. Oamenii parca uita sa vorbeasca frumos, sa se poarte frumos si vine un moment in care te intrebi de ce? De ce oamenii nu mai sunt manierati?

Ei bine, aici intervine gradul de cultura. Cine sa mai aiba bune maniere intr-o tara in care tinerii nu mai citesc nici macar Gazeta Sporturilor? Cine sa mai aiba bune maniere intr-o tara in care exista sate pline cu violatori si nimeni nu face nimic? Bunele maniere au devenit atat de vizibile pentru ca le vezi atat de rar… In Romania anormalul e normal si invers.

Bunele maniere intr-un fel sunt marginalizate in anul 2015 din moment ce tinerii au tendinta sa se prosteasca pe generatie ce trece. In loc sa evoluam, involuam si ne mai intrebam de ce tara asta nu se mai face bine? E ca si cum ai oferi o floare unei fete care iti zice multumesc si in urmatoarele 5 minute o arunca la gunoi. Bunele maniere sunt marginalizate pentru ca nimanui nu-i mai pasa de ele. Pana la urma, de ce sa fii manierat cu cineva care nu poate sa vada treaba asta?

Desi spuneam mai sus ca nu merita efortul de a fii manierat cu cine nu merita, rectific… Cred ca ar fii mai bine pentru toata lumea daca am incerca sa ne purtam mai frumos unii cu ceilalti, sa dam dovada de inteligenta si de bun simt.

Probabil cu totii v-ati astepta sa fac aici o lista, probabil sa fie vreo 4 sau 5 puncte care sa explice ce inseamna sa fii manierat. Insa, bunele maniere au o definitie mult mai simpla = bunul simt. Sa fii manierat inseamna sa ai foarte mult bun simt.

Ce este bunul simt?

Pai bunul simt este o parte a constiintei care-ti spune sa te duci la munca, nu sa stai pe banii parintilor pana la 30 de ani, iti spune ca nu e frumos sa faci covor de coji de seminte la scara blocului sau prin parc, iti spune ca nu e frumos sa razi sau sa faci misto de persoanele mai retrase sau cu dezabilitati, iti spune ca nu e frumos sa placalesti sau sa dai teapa, ca e bine sa citesti, chestii de-astea.

Ce inseamna totusi sa fii manierat?

Sa fii manierat mai inseamna sa fii o persoana inteligenta. Da, consider inteligenti oamenii care au puterea sa distinga binele de rau. Nu numai ca au puterea de a distinge, insa au si puterea de a alege, de a alege binele. Sa fii manierat inseamna sa te imbraci frumos, nu indecent, nu vulgar, nu murdar. Pentru barbati, sa fii manierat inseamna sa fii un gentleman, sa te porti frumos, gentil, respectuos, inseamna sa nu ai prejudecati. Inseamna sa ai un anumit nivel de inteligenta care sa-ti permita sa percepi lumea din jur exact asa cum este. De multe ori, glumim si spunem ca ne-am dori sa fim prosti, caci ei sunt cei mai fericiti si multumiti. Nu pot sa vada realitatea si problemele reale. Se multumesc sa fie fericiti in lumea lor marginita.

Cu totii ar trebui sa avem bune maniere si bun simt. Din pacate, societatea a evoluat intr-o directie care ne cam separa si ne indeparteaza de anumite idealuri. Nu mai vedem o prioritate in bun simt si asta se observa de fiecare data cand ne uitam in jur.

 

2 Comments - Add Comment

Reply