…ca doar nu iesi cu sufletul de mana pe strada

Sunt sigur ca foarte putini isi pun intrebarea “De ce conteaza frumusetea atat de mult in ziua de azi?”… Din pacate, am reusit sa cladim o societate bazata pe cultul frumosului si pe aparente. Toata lumea vrea sa arate cat mai bine, cu totii incercam sa mascam eventuale defecte fizice. Altfel, am fi marginalizati. Traim intr-o societate care marginalizeaza absolut orice, nu numai aspectul fizic. Dupa cum spuneam, asa am construit-o noi, cu prejudecati si toate cele. Gandirea limitata naste prejudecati si marginalizare si romanii sunt persoane destul de limitate, din pacate.

Daca aruncam o privire pe Facebook, o sa vedem ca toate fetele cauta like-uri si comentarii prin pozele pe care le expun. Socializarea in anul 2015 nu se mai face face to face, ci online iar uneori, de cele mai multe ori, online-ul este o lume a aparentelor. Atata timp cat pe internet si la TV se propovaduieste ideea ca frumusetea este tot ce conteaza, e clar ca nimeni nu o sa mai dea nici macar 2 bani pe suflet…

De multe ori cand intrebi pe cineva ce conteaza mai mult, sufletul sau aspectul fizic, primesti un raspuns de genul “Normal ca e foarte important cum arata, ca doar nu iesi cu sufletul de mana pe strada…” sau “Conteaza sufletul dar nici sa fie atat de urat/a sa se sperie lumea cand treci cu el/ea pe strada”… Aici se vad cel mai clar prejudecatile si gandirea destul de limitata…

Multi merg pe ideea ca atunci cand placi pe cineva, trebuie sa existe atractie si aceasta nu va exista niciodata daca persoana respectiva este urata, nu? De aici porneste totul… Oamenii nu mai au rabdare sa se cunoasca, se bazeaza numai pe atractie fizica. Societatea contemporana este plina de prejudecati din pricina faptului ca nu mergem cu gandul putin mai departe de aceasta atractie primara.

Sunt de parere ca intr-o relatie, pe langa atractie, mai conteaza si sufletul, mai conteaza si persoana in sine. Cele mai multe relatii se destrama la scurt timp dupa ce atractia se consuma, dispare. Cei doi raman fara nimic de discutat, de vorbit. Nu sunt in stare sa continuie o relatie care nu mai este alimentata de absolut nimic.

Lipsa de inteligenta ne face sa cautam numai atractie si numai aspect fizic. Daca romanii ar fi putin mai inteligenti, nu ar mai exista prejudecati, oamenii nu ar evita sa te cunoasca doar pentru ca esti urat sau gras… Oamenii te-ar cunoaste, apoi si-ar face o parere despre tine, nu inainte…

Frumusetea este ceva trecator si strainii au realizat asta cu mult inaintea noastra. Ia-ti o iubita frumoasa, casatoreste-te cu ea pentru ca e frumoasa si te vei trezi la 40 de ani cu o baba alaturi, a carei frumusete nu mai exista si cu care nu ai ce discuta. Divortezi si te intrebi pe unde ti-a trecut viata… Frumusetea nu trebuie sa fie pilonul unei relatii.

Putem oare sa vedem dincolo de aspectul fizic?

Ei bine, uneori da, alteori nu. Cele mai trainice relatii nu sunt cele bazate pe frumusete, ci pe ajutorul reciproc, pe increderea generata si pe stabilitate. Nu de putine ori ati mers pe strada si ati vazut un baiat frumos cu o fata urata sau invers, o fata urata alaturi de un baiat frumos. Daca esti atent, auzi in jur “ia uite si la aia doi, ce o fi vazut la uratul ala?”… Deja societatea murmura a nelamurire… Aici sunt lucrurile pe care multi dintre noi nu le putem percepe, nu putem trece dincolo de aparente. In viata sunt lucruri mult mai importante de cat frumusetea si banii, lucruri precum siguranta, puterea de sacrificiu, intelegerea, ajutorul neconditionat, sinceritatea, altruismul, seriozitatea.

Cei care pot sa vada dincolo de acest aspect fizic sunt de obicei cei urati, cei marginalizati de o societate destul de rautacioasa, sunt cei are au avut ceva probleme in viata si au fost nevoiti sa se maturizeze putin mai devreme fata de ceilalti, constineti fiind de faptul ca la nevoie nu aspectul fizic vine sa te ajute, sunt cei care au indragit doar frumosul si au avut de suferit din aceasta cauza.

Incerc sa imi imaginez o lume in care cu totii putem sa vedem dincolo de aparente, in care nimeni nu se uita la tine cum arati apoi decide daca te baga in seama sau nu, in care esti apreciat pentru felul de a fi, nu pentru cum arati. Nu cred, si o zic cu toata sinceritatea, ca voi trai sa vad o astfel de Romanie vreodata. Chiar nu cred pentru ca am dezvoltat un cult al frumosului atat de bine infipt in realitate, incat e imposibil sa mai inveti o generatie de tineri ca sufletul este important si el.

Sufletul ar trebui sa fie cel care conteaza cel mai mult, insa dupa cum spuneam, vremurile pe care le traim au alte reguli. Cei care traiesc bine mersi cu aspectul fizic la purtator, nu au motive sa-si caute fericirea in alta parte si nici nu o vor face vreodata …ca doar nu iesi cu sufletul de mana pe strada.

Reply